Ekspresowe przekąski sylwestrowe • przepis • składniki • przygotowanie
Organizujesz imprezę? Kinga prezentuje trzy proste przepisy na smaczne przekąski! Który stanie się Twoim ulubionym?

Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŚLIMACZKI Z PASTĄ
z suszonych pomidorów Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni.
SUSZONE POMIDORY, CZOSNEK,
bazylię i słonecznik przekładamy do naczynia blendera. MIKSUJEMY NA GŁADKĄ: pastę.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem do smaku.
MASĘ ROZKŁADAMY NA
cieście francuskim, zostawiając po 1 cm wolnego ciasta przy brzegach.
CAŁOŚĆ ZWIJAMY WZDŁUŻ
dłuższego boku, dociskając. ROLADĘ CHŁODZIMY W: lodówce.
ROLADĘ KROIMY W
plastry o grubości ok. 2 CM.
ŚLIMACZKI Z CIASTA
francuskiego przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. MIĘDZY ŚLIMACZKAMI ZACHOWUJEMY: odstęp. CIASTKA OPRÓSZAMY JASNYM: sezamem.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do temperatury 200°C i pieczemy przez 15 minut, aż ciastka się zarumienią.
OGÓREK FASZEROWANY HUMUSEM
Ogórek obieramy, zostawiając trochę skórki.
KROIMY W 2-3-CENTYMETROWE
kawałki. NOŻEM WYDRĄŻAMY GNIAZDA: nasienne.
HUMUS PRZEKŁADAMY DO
rozdrabniacza razem z marynowaną papryką. MIKSUJEMY NA GŁADKĄ: pastę.
PRZEKŁADAMY JĄ DO
worka cukierniczego i faszerujemy ogórki. WIERZCH DEKORUJEMY: orzechami.
CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY SOLĄ
i pieprzem. PRZYOZDABIAMY LISTKAMI: mięty.
TALERZ ROZMAITOŚCI CZOSNEK
kroimy w plastry.
NA DNO ROZGRZANEJ
patelni wlewamy odrobinę oliwy i podprażamy na niej czosnek z rozmarynem przez około 2-3 minuty.
DOPRAWIAMY SOLĄ.
ODCEDZONĄ BIAŁĄ FASOLĘ
przekładamy do rozdrabniacza.
DOPRAWIAMY SOKIEM Z
cytryny i pieprzem.
CZOSNEK Z PRZYPRAWAMI
i tłuszczem dodajemy do fasoli. MIKSUJEMY. PASTĘ PRZEKŁADAMY DO: miseczki.
CAŁOŚĆ OPRÓSZAMY SŁONECZNIKIEM
i skrapiamy oliwą.
PASTĘ SERWUJEMY Z
pokrojonymi w kawałki marchewkami i selerem naciowym, przekrojonymi na pół rzodkiewkami.
PODAJEMY Z WINOGRONAMI
i paluszkami grissini, krakersami, orzechami pekan, kawałkami papryki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1167,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
389,2 kcal
Tłuszcz
10,6 g
Węglowodany
65,5 g
Błonnik
9,1 g
Białko
9,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Królik w sosie śmietanowym
Mięso królika, makaron penne, pyszny sos oraz kurki – wyborne połączenie dla podniebienia!

Muffiny orkiszowe z orzechami włoskimi
Muffiny przygotujesz także z mąki orkiszowej! Z dodatkiem orzechów włoskich smakują wyśmienicie!

Ciasto królewiec
Ciasto królewiec, znany także jako miodownik, to deser o niezwykłym aromacie, który łączy delikatne warstwy biszkoptu i miodowego ciasta z puszystą, kremową masą i polewą z ciemnej czekolady. To ciasto, które podbije serca wszystkich biesiadników! Przygotuj to świąteczne ciasto wraz z nami!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka z ndują, pomidorkami i oliwkami
Chrupiąca i pyszna zapiekanka z dodatkiem lekko pikantnej nduji do smarowania. To inspirowane włoskimi smakami danie, które dzięki świeżym pomidorkom i oliwkom zyskuje na smaku i kolorze.

Wytrawna konfitura z pomidorów, gorczycy i papryki
Ten przepis to propozycja dla miłośników wytrawnych konfitur. Pomidory z gorczycą i papryką będą świetnym dodatkiem do kanapek. Wypróbuj koniecznie!

Idealny lukier królewski do dekoracji
Idealny lukier bywa wyzwaniem, jednak z tym uniwersalnym przepisem Pawła stworzenie wyjątkowych dekoracji będzie samą przyjemnością. Koniecznie sprawdź, jak łatwo i szybko można ozdabiać ciasteczka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pasta kanapkowa z oliwkami
Zadbaj o urozmaicenie tego, z czym podajesz chleb! Wypróbuj przepis Pauli na aromatyczną pastę z twarogu z dodatkiem oliwek i szczypiorku.

Deser à la mleczna kanapka
Wzbogacony o dodatkową porcję białka pyszny i bezglutenowy deser à la mleczna kanapka. Wykorzystaj ten przepis i przekonaj się, że domowe wersje znanych słodyczy są pyszne i zdecydowanie bardziej fit!

Kompot z wiśni
Tradycyjny polski napój, który doskonale sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do obiadu? To na pewno jest kompot! A jeśli akurat jest lato, to musi być kompot z wiśni. Chyba, że mamy kompot w słoikach, wówczas smakiem lata możemy rozkoszować się o dowolnej porze roku. Jak zrobić kompot w obu wariantach: na świeżo i do słoików? Przekonaj się, że to proste!