Dorada pieczona na grillu z grillowanym ananasem i sosem ze świeżych pomidorów • przepis • składniki • przygotowanie
Jaką rybę przyrządzić na obiad? Doradę! Z sosem pomidorowym i słodkim grillowanym ananasem jest przepyszna.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MAŁE SZCZAPKI
drewna, folię aluminiową i blender.
SELER NACIOWY 1
ząbek czosnku kroimy w cienkie plasterki. SELER NACIOWY KROIMY: w ok.
5 CM
kawałki.
KAWAŁKI FOLII ALUMINIOWEJ
skrapiamy oliwą z oliwek, pokrojone kawałki selera zawijamy w plastry boczku, posypujemy kilkoma plasterkami czosnku (2-3 plasterki) i zawijamy w folię.
GRILLUJEMY OKOŁO 8
minut z jednej strony, następnie przekładamy w miejsce na ruszcie, pod którym nie ma żaru, i grillujemy jeszcze chwilę.
ZDEJMUJEMY Z
grilla. ODSTAWIAMY.
MARYNATA W BLENDERZE
miksujemy oliwę z 1/2 słoika suszonych pomidorów wraz z 40 g suszonych pomidorów, 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku, niewielką ilością skórki i soku z limonki , kilkoma talarkami czerwonej cebuli , częścią przygotowanej natki pietruszki i oliwą z oliwek (10 ml).
PO WSTĘPNYM ZMIKSOWANIU
dodajemy ponownie oliwę z oliwek (30-40 ml) i pozostałą część natki pietruszki.
DORADA SKÓRĘ WYFILETOWANYCH,
pozbawionych głów i łusek ryb nacinamy w poprzek, a całą ich powierzchnię smarujemy marynatą.
NA RUSZCIE GRILLA,
na małych szczapkach drewna (wcześniej namoczonych w wodzie i mocno rozgrzanych na ruszcie), układamy doradę. PRZYKRYWAMY GRILL: pokrywą.
PO CHWILI GRILLOWANIA
(ryba musi być z jednej strony dobrze przypieczona) rybę obracamy na drugą stronę.
PONOWNIE GRILLUJEMY.
GRILLOWANE DORADY PRZESUWAMY
na ruszcie w miejsce, gdzie żar jest mniejszy, a w miejscu, w którym wcześniej grillowaliśmy ryby, układamy kawałki ananasa.
SOS ŚWIEŻE POMIDORY
kroimy w ćwiartki i umieszczamy w misce.
DODAJEMY DO NICH
1 ząbek czosnku, miód i 1 i 1/2 łyżeczki musztardy wraz z czerwonym octem, solą, pieprzem i oliwą z oliwek (30 ml) miksujemy za pomocą blendera.
JAK PODAWAĆ SELER
z boczkiem odwijamy z folii, grillowane z obu stron plastry ananasa oraz seler układamy na talerzu.
ZDEJMUJEMY RYBĘ Z
grilla, układamy obok warzyw i ananasa.
DEKORUJEMY SOSEM.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4298 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1074,5 kcal
Tłuszcz
56,1 g
Węglowodany
52,2 g
Błonnik
97,7 g
Białko
97,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Roladki z cukinii z twarogiem i szpinakiem w sosie pomidorowym
Lekkie roladki z grillowanej cukinii z kremowym farszem z twarogu i szpinaku, zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym z bazylią, to świetna opcja na lekki obiad lub kolację.

Pierś z gęsi z sosem piernikowym
Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.

Shake z gruszką i marcepanem
Shake z marcepanem? Czemu nie! Poznaj przepis na efektowny i łatwy do przygotowania napój!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ekspresowy bolończyk, czyli spaghetti po studencku
Oszczędne, łatwe i przepyszne spaghetti do wykonania w pół godziny!

Śledzie w śmietanie
Tradycyjny, lecz wciąż odsłaniany na nowo: śledź, którego przygotowujemy od pokoleń i na wiele okazji. Odśwież znany przepis – pójdź za pomysłem Darii, sięgając po mango, chili i miód.

Sałatka cobb z makaronem proteinowym
Ta sałatka zachwyci Was smakiem i łatwością przygotowania. Idealna kompozycja składników potrafi pozytywnie zaskoczyć! Sprawdźcie przepis Kingi na sałatkę cobb z makaronem proteinowym, której wachlarz smaków wzbogaca doskonały dressing!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kompot agrestowy
Pyszny na zimno i na ciepło! Spróbuj kompotu agrestowego według przepisu Kingi Paruzel!

Sernik matcha na zimno
Pyszny sernik na zimno o orzeźwiającym smaku matchy, mleczka kokosowego i limonki. Zainspiruj się produktami w stylu azjatyckim i przygotuj to idealne na lato ciasto!

Talarki pumpernikla z burakami
Zdrowa przekąska, która uświetni każde przyjęcie! Unikalne połączenie smaków doceni nawet najbardziej wymagający gość.