Domowe precle z czarnuszką • przepis • składniki • przygotowanie
Zawijaj i piecz – z przepisem Kingi na domowe precle to sama przyjemność! Idealne ciasto i chrupka posypka z czarnuszki lub sezamu połączą się w pysznym wypieku!

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ZACZYN
Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w rondelku i lekko podgrzewamy (nie zagotowujemy). Odstawiamy na ok. 10-15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
UGNIATAMY CIASTO
Mąkę i sól łączymy w naczyniu robota z miękkim masłem. Dodajemy zaczyn i ugniatamy ciasto na gładką, elastyczną masę przez ok. 5-10 minut.
FORMUJEMY PRECLE
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią (by je odgazować) i przekładamy na deskę oprószoną mąką. Zagniatamy i formujemy gruby wałek, który następnie dzielimy na ok. 8 równych części.
OBWARZAMY PRECLE
Precle umieszczamy kolejno na łyżce cedzakowej i zanurzamy na 30 sekund we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i sody. Staramy się, by woda dokładnie pokryła precel z każdej strony.
PIECZEMY PRECLE
Precle przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy dowolnym dodatkiem: czarnuszką, sezamem lub solą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1641,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
205,2 kcal
Tłuszcz
7,2 g
Węglowodany
29,7 g
Błonnik
5,8 g
Białko
5,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chlebek cukiniowy
Kanapki smakują lepiej, gdy sięgniesz po pieczywo domowej roboty – zwłaszcza tak pyszne, jak cukiniowy chlebek według przepisu Karola Okrasy!

Lekkostrawne klopsiki na parze i solianka
Lekko, smacznie, pełnowartościowo: dzięki klopsikom na parze, pieczonemu kalafiorowi i soliance! Ten prosty jadłospis pomoże seniorom dbać o zbilansowaną dietę każdego dnia!

Babka cytrynowa
Babka cytrynowa łączy w sobie lekkość i słodycz ciasta oraz orzeźwiający smak cytrusów. Z tym prostym przepisem na pewno uda Ci się ją upiec. Spróbuj i poczęstuj bliskich!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lizaki bezowe
Bardzo efektowne lizaki bezowe mogą być słodką przekąską lub dekoracją tortu. Idealne na kinderbale, urodziny oraz imprezy w gronie młodszych i starszych łasuchów. Spróbuj!

Chicken pot pie — potrawka z kurczaka zapiekana pod kruchym ciastem
Chicken pot pie to danie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze — delikatne mięso z kurczaka, kremowy sos oraz chrupiące, złociste ciasto. Czego chcieć więcej? Nie czekaj i zrób wraz z nami to ulubione danie Amerykanów!

Babeczki z kajmakiem
Kruche babeczki to doskonały pomysł na szybką i słodką przekąskę, a w połączeniu z kajmakiem tworzą wyjątkowo pyszne połączenie. Rozpływające się w ustach babeczki wypełnione nadzieniem z kajmaku, posypane orzechami pekan to prawdziwa uczta dla podniebienia. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Róże karnawałowe
Z pomocą tego przepisu w karnawale rozkwitną piękne i smakowite ciasteczka w kształcie różanych kwiatów.

Nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami
Zaproś swoich przyjaciół na wieczór japoński z pysznym nigiri sushi z wędzonym łososiem i krewetkami!

Kołacz z białym serem
Kołacz, czyli ciasto drożdżowe wypełnione masą twarogową z nutą wanilii. Koniecznie oprószone cukrem pudrem, z przepisu Pawła Małeckiego!