Crumble z serkiem mascarpone i malinami • przepis • składniki • przygotowanie
Przepis na pyszny deser – crumble z serkiem mascarpone i malinami. To świetna propozycja zarówno dla dzieci, jak i dla dorosłych!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ ŚMIETANKĘ
mocno schłódź w lodówce.
KRUSZONKA DO MISKI
wrzucamy cukier trzcinowy, 200 g masła oraz cukier wanilinowy.
ZA POMOCĄ RĄK
łączymy wszystkie składniki.
KIEDY MASŁO POŁĄCZY
się z cukrem, stopniowo dodajemy mąkę, cały czas wyrabiając ciasto.
CIASTO WYRABIAMY DO
momentu uzyskania konsystencji kruszonki.
FORMĘ ŻAROODPORNĄ O
średnicy 30 cm wykładamy pogniecionym papierem do pieczenia.
KRUSZONKĘ DZIELIMY NA
dwie części.
PIERWSZĄ CZĘŚĆ KRUSZONKI
rozprowadzamy równomiernie na papierze do pieczenia w formie.
DO DRUGIEJ CZĘŚCI
kruszonki dodajemy 25 g masła i 100 g migdałów posiekanych w drobną kostkę.
KRUSZONKĘ Z MASŁEM
i migdałami mieszamy za pomocą rąk.
NASTĘPNIE RÓWNOMIERNIE ROZKŁADAMY
ją na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
KRUSZONKI PIECZEMY JEDNOCZEŚNIE
w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
FORMĘ Z KRUSZONKĄ
pieczemy na górnej półce, natomiast blaszkę z kruszonką z masłem i migdałami – na dolnej.
KRUSZONKI PIECZEMY OKOŁO
35 minut z termoobiegiem do momentu uzyskania złotego koloru.
PO UPŁYWIE 25
minut kruszonkę z masłem i migdałami mieszamy w celu równomiernego upieczenia.
UPIECZONE KRUSZONKI ODSTAWIAMY
do wystygnięcia.
MASA Z SERKA
mascarpone Bardzo mocno schłodzoną śmietankę ubijamy mikserem.
DO UBITEJ ŚMIETANKI
dodajemy cukier puder, mieszamy.
SEREK MASCARPONE PRZEKŁADAMY
do miski.
UBITĄ ŚMIETANĘ STOPNIOWO
łaczymy z serkiem mascarpone, delikatnie mieszając.
NIE MIESZAMY ZBYT
długo.
NA PRZESTUDZONĄ KRUSZONKĘ
w formie nakładamy połowę masy serowej, którą posypujemy malinami.
MALINY DELIKATNIE
przyciskamy.
POZOSTAŁĄ CZĘŚĆ KREMU
rozsmarowujemy na malinach.
WARSTWĘ MASY SEROWEJ
bardzo obficie posypujemy wystudzoną kruszonka z masłem i migdałami.
CRUMBLE WSTAWIAMY DO
lodówki na mniej więcej 2 godziny.
WYSTUDZONE CIASTO MOŻEMY
posypać odrobiną cukru pudru i udekorować malinami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7139,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
892,4 kcal
Tłuszcz
61,4 g
Węglowodany
77,9 g
Błonnik
11,9 g
Białko
11,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka grecka z makaronem z cukinii
Wypróbuj przepis na sałatkę grecką w innej odsłonie! Prawie identyczne składniki z dodatkiem makaronu z cukinii nabierają nowego charakteru.

Tortelloni z sosem pomidorowym
Pierożki we włoskim stylu wypełnione bogatym, szpinakowym nadzieniem, a do tego aromatyczny sos pomidorowy. Musisz spróbować!

Pieczona cukinia w pecorino
Pieczona cukinia w pecorino z airfryera, czyli idealna słona przekąska lub dodatek do obiadu. Dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw i świeżej natce pietruszki zachwyci każdego, kto jej spróbuje.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tarta makowa
Prosta, aromatyczna, pyszna! Kruche ciasto orzechowe przykryte słodką masą to sprawdzony sposób na znakomity wypiek.

Koszyczki z ciasta filo z kremem i owocami
Lekki deser na cieplejsze dni! Lekkie ciasto filo wypełnione kremem, dżemem i sezonowymi owocami! Pokochasz ten smak!

Pasta mocy z bakłażanem i orzechami
Rozkoszuj się królewskim smakiem wyśmienitej pasty z bakłażanem, która objawi Ci mistyczne krainy i świat zaginionych regaliów. Poczuj moc przygody, tajemnicy i ponadczasowej opowieści!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa fasolowa z botwiną i młodymi ziemniakami
Lekka i pełna warzyw – taka jest zupa fasolowa z botwinką i młodymi ziemniakami, którą przygotujesz według przepisu Karola! Niech cały dom wypełni się aromatem znanym z kuchni mam i babć!

Kasza bulgur z awokado, pomidorkami cherry i jajkiem
Zobacz, jaki pomysł na świąteczną sałatkę z jajem ma Daria Ładocha! Baza to kasza bulgur, awokado, pomidorki cherry i cytrusowo-ziołowy dressing.

Marynata grillowa do wieprzowiny
Wypróbuj nasz przepis i podkręć smak wieprzowiny z grilla smakowitą marynatą! To naprawdę proste!