Ciecierzyca zapiekana w sosie marinara • przepis • składniki • przygotowanie
Proste i szybkie w przygotowaniu danie, które łączy w sobie włoskie smaki i sycącą ciecierzycę. To świetny pomysł na obiad, w którym nie użyjesz mięsa!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY SZALOTKĘ I CZOSNEK
Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Na żeliwnej patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej przygotowane warzywa, doprawione odrobiną soli i pieprzu, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszklą.
GOTUJEMY SOS MARINARA
Do czosnku i cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i całość krótko podsmażamy. Następnie na patelnię wlewamy pomidory z puszki i doprawiamy je syropem klonowym oraz solą i pieprzem do smaku. Do sosu dolewamy wodę i dodajemy piramidkę do zupy pomidorowej. Całość gotujemy przez ok. 15 minut i wyjmujemy piramidkę smaku.
ZAPIEKAMY DANIE
Bazylię drobno siekamy, dodajemy do sosu wraz z ciecierzycą i masłem i całość mieszamy. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy ją na sosie z ciecierzycą. Na koniec całość oprószamy parmezanem. Danie zapiekamy przez ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 220°C.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1436,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
359,2 kcal
Tłuszcz
17,9 g
Węglowodany
31,6 g
Błonnik
7,7 g
Białko
17 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona owsianka à la szarlotka
Owsianka idealna na jesień – z jabłkami, orzechami i wspaniałym cynamonowym aromatem. Wypróbuj przepis Kingi na owsiankę à la szarlotka!

Chrupiące ciasteczka czekoladowe
Niezwykle prosta oraz smakowita przekąska pełna orzechów, pestek dyni i czekolady. Pokochają ją zarówno dzieci, jak i dorośli!

Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
Blaty słodkiego ciasta z chrupiącymi orzechami przełożone kremem z kaszy manny. Efektowny deser nie tylko na święta!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Grillowane ślimaki z indyka
Kuszące grillowane ślimaczki z piersi indyka, skrywające w swym wnętrzu soczyste kawałki mango i plastry szynki.

Domowy cebularz z kurkami
Idealny na przekąskę cebularz lubelski to aksamitne drożdżowe ciasto, farsz z cebulą, makiem i kurkami oraz oryginalna receptura, którą Karol wykorzystał, by przygotować swoją wersję tego regionalnego przysmaku!

Dorsz z pesto limonkowym i pieczoną cykorią
Wyszukany pomysł na rybę – filet z dorsza podany z duszoną cykorią oraz aromatycznym pesto na bazie pistacji i parmezanu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z orzechami włoskimi i żurawiną
Oryginalny pomysł na sałatkę łączącą w sobie bogactwo smaku orzechów, fety, słodkiej żurawiny i kremu balsamicznego.

Krewetki w cieście
Orientalna propozycja obiadowa z delikatnym mięsem krewetek w roli głównej – do przygotowania w szybki i prosty sposób.

Amelki. Placuszki serowe z borówkami
Łatwe i szybkie w przygotowaniu placuszki pokochają zarówno dorośli, jak i dzieci!