Ciasto z batatów • przepis • składniki • przygotowanie
Przedstawiamy klasykę wypieków w amerykańskim stylu – ciasto z nadzieniem korzennym z batatów. Gwarantujemy, że je polubisz!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Płatki owsiane siekamy. Wszystkie sypkie składniki mieszamy razem. Dodajemy masło pokrojone w kostkę oraz żółtko (białka nie wykorzystujemy). Ciasto mieszamy łopatką, a następnie zagniatamy. Jeśli ciasto nie będzie wystarczająco kleiste, dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut.
DEKORUJEMY CIASTO Z NADZIENIEM Z BATATÓW
Wierzch ciasta skrapiamy miodem i dekorujemy orzechami pekan. Ciasto studzimy przed podaniem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3587,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
448,4 kcal
Tłuszcz
21,6 g
Węglowodany
58,8 g
Błonnik
7,5 g
Białko
7,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sos belgijski
Sos belgijski to jeden ze znanych i lubianych dodatków, który podaje się do burgerów, hot dogów i innych fast foodów, chociaż najczęściej spotkać go można w roli dodatku do frytek. Jego kremowa konsystencja i intensywny smak stanowią idealne uzupełnienie dla tego popularnego dania. Jak przygotować ten banalnie prosty i niezwykle smaczny sos? Poznaj nasz przepis!

Hamburger z grillowanym pomidorem i cebulą
Fast food inspirowany kuchnią Ameryki w wykwintnej wersji, którą pokochają nawet najbardziej wybredni smakosze. Aby go zrobić, wystarczy chwila!

Grillowana kukurydza
Absolutna klasyka amerykańskiego grilla. Tego trzeba spróbować, bo danie jest proste, smaczne i bardzo zdrowe.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babka adwokatowa
Babka adwokatowa to wykwintne ciasto, które zwykle wypieka się na specjalne okazje, np. Wielkanoc. To ciasto przyciąga uwagę nie tylko swoim wykwintnym smakiem, ale także eleganckim wyglądem. Przygotowując je w domowym zaciszu, możemy nadać mu jeszcze bardziej osobisty charakter, korzystając z własnoręcznie zrobionego ajerkoniaku lub skorzystać z doskonałego, sklepowego likieru Adwokat.

Drożdżowy zawijaniec z migdałami
Łatwe w przygotowaniu, puszyste ciasto drożdżowe nadziane masą orzechową i posypane płatkami migdałów. Smakuje wybornie!

Ciasto cukiniowo-makowe
Oryginalne ciasto z cukinią, makiem i kremem śmietankowym. Łatwe w przygotowaniu i smaczne – wypróbuj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pizza margherita – przepis
Królowa gatunku, czyli margherita, zachwyca prostotą składników, w których kryje się potęga smaku. Przygotuj ją na domowym cieście w stylu włoskim z przepisu Karola!

Wigilijne pierogi
Poznaj przepis na klasyczne pierogi z farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów!

Grillowane truskawki z musem z białej czekolady
Marzysz o deserze z grilla? Przygotuj grillowane truskawki, podane razem z pysznym musem!