Ciasteczka z ciasta francuskiego z borówkami • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasteczka francuskie z borówkami to prawdziwa uczta dla podniebienia, łącząca w sobie delikatność ciasta francuskiego z soczystością świeżych owoców. Ich przygotowanie jest znacznie prostsze, niż mogłoby się wydawać. Jak przyrządzić te pyszne słodkości? Poznajcie nasz przepis!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BORÓWKI
Borówki myjemy i osuszamy na durszlaku. Gdy będą suche, wrzucamy je do miski i zasypujemy mąką ziemniaczaną oraz dwiema łyżkami cukru. Wyciskamy sok z połowy cytryny i także dodajemy do borówek. Wszystko razem mieszamy, delikatnie przyciskając borówki, aby wydobyć z nich sok, ale całkiem ich nie rozgnieść.
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Wyciągamy ciasto z lodówki i kroimy na kwadraty (powinno wyjść ok. 12 szt.). Obracamy każdy kwadrat, tak aby zrobić z niego romb.
NADZIEWAMY CIASTKA
Na środku każdego rombu układamy łyżkę borówek, zlepiamy ze sobą dwa równoległe rogi i dociskamy je. Nakłuwamy je delikatnie widelcem.
PRZEKŁADAMY CIASTKA NA BLACHĘ
Na blasze rozkładamy papier do pieczenia i przekładamy na niego pierwszą porcję ciastek.
SMARUJEMY CIASTKA JAJKIEM
Jajko wbijamy do drugiej miseczki i mieszamy je widelcem. Rozbełtanym jajkiem smarujemy ciastka.
POSYPUJEMY CIASTKA CUKREM
Nabieramy cukier na łyżeczkę i posypujemy nim ciastka.
PIECZEMY CIASTKA
Wsuwamy blachę z ciastkami do piekarnika i pieczemy ok. 12 minut, aż zrobią się złociste. Po upieczeniu odkładamy ciastka do wystygnięcia i powtarzamy pieczenie kolejnej porcji ciastek (powtarzamy także smarowanie jajkiem i posypywanie cukrem).
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1434,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
358,7 kcal
Tłuszcz
17,6 g
Węglowodany
43,7 g
Błonnik
2 g
Białko
5,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chipsy z warzyw
By zdrowo sobie pochrupać, przygotuj domowe, kolorowe chipsy z warzyw bez dodatku soli! Pieczone w oliwie i ziołach będą pyszną przekąską, której nikt się nie oprze!

Piersi kurczaka zapiekane w sosie z jabłkiem i serem
Piersi kurczaka zapiekane w sosie z zaskakującym dodatkiem w postaci plastrów jabłka i miękkiego, francuskiego sera pavé. Spróbuj, jak smakuje to wyjątkowe danie!

Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym to świetny pomysł na warzywne, sycące i orzeźwiające danie! Wypróbuj przepis Karola!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa chrzanowo-ziemniaczana z pesto
Zupa chrzanowo-ziemniaczana z chrupiącymi ziemniaczkami i aromatycznym pesto z pietruszki. Sprawdź, jak smakuje to wyjątkowe danie, i przekonaj się, jak proste jest przygotowanie zupy z termorobotem MC Smart.

Pieczone frytki warzywne z dipem paprykowym
Doskonała alternatywa dla klasycznych frytek ziemniaczanych – pieczone frytki z batatów, cukinii, buraka i dyni. Kolorowe, mocno przyprawione i świetnie komponujące się z lekko ostrym dipem paprykowym. Pycha!

Ubijana ricotta na grzance
Proste, a jednocześnie efektowne danie, idealne na śniadanie, przekąskę lub lekki lunch. Kremowa ricotta z dodatkiem miodu i oliwy, podana na chrupiącej grzance z nutą cytryny i świeżo mielonego pieprzu, zachwyci smakiem i wyglądem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Minitortille cynamonowe z 2 słodkimi sosami
Idealna przekąska na wieczory filmowe, czyli bardzo cynamonowe rollsy, które w prosty sposób przygotujesz z tortilli. Podaj je z dwoma sosami i ciesz się słodką przekąską!

Pudding z chia
Szybki deser bez glutenu i laktozy? Postaw na pudding z nasionami chia, mleczkiem kokosowym i mnóstwem owoców!

Sałatka z brokułem i popcornem z kaszy
Popcorn w lżejszej wersji? Ten przygotowany z kaszy gryczanej świetnie komponuje się z sałatką z brokułu i pomidorków! Sprawdź, jak pysznie chrupie razem z warzywami.