Ciasteczka bezglutenowe • przepis • składniki • przygotowanie
Chrupiące i delikatne ciasteczka maślane tym razem w wersji bezglutenowej. To idealny przepis dla osób unikających glutenu, choć są tak pyszne, że z pewnością zasmakują wszystkim miłośnikom słodkości.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY SKŁADNIKI NA PUSZYSTĄ MASĘ
Masło ucieramy z cukrem pudrem. Kiedy masło będzie dobrze utarte, dodajemy: nasionka laski wanilii lub ekstrakt waniliowy, sól, jajko i żółtko – podczas dodawania składników cały czas je ucieramy, aż masa stanie się puszysta.
DODAJEMY MĄKI BEZGLUTENOWE
Do utartych składników dodajemy mąkę ziemniaczaną, ryżową i kukurydzianą. Całość mieszamy za pomocą łopatki do momentu połączenia się wszystkich składników.
SZPRYCUJEMY CIASTKA
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do worka cukierniczego i szprycujemy. Możemy nadać ciastkom dowolne kształty, np. kółka, trójkąty, gwiazdki, kwiatki itd.
PIECZEMY CIASTKA
Do drugiego worka cukierniczego wkładamy powidła i szprycujemy je na wybrane ciasteczka. Ciasteczka bez powideł możemy posypać cukrem trzcinowym lub rozdrobnionymi migdałami albo zostawić bez posypki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2434,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
304,4 kcal
Tłuszcz
16,8 g
Węglowodany
32,7 g
Błonnik
1,9 g
Białko
4,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Cytrynowy sernik w słoiku
Sernikowy deser w słoiczku z dodatkiem kremu cytrynowego i pokruszonych herbatników. Przekąska, która sprawdzi się podczas pikniku lub imprezy.

Tarta kokosowa
Kruchy spód i mocno kokosowy krem z nutą limonki – to musi być tarta na słodko! Przygotujecie ją według szybkiego i prostego przepisu Kingi!

Krem ze szparagów
Delikatna zupa o kremowej konsystencji i wyjątkowym smaku białych szparagów, przyozdobiona aromatyczną natką pietruszki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Serowa kula z brokułów
Zaskakujący pomysł na oryginalne danie na przyjęcie. Idealnie sprawdzi się jako pasta do słonych krakersów lub kanapek!

Jaglany crème brûlée
Kinga Paruzel nawet crème brûlée potrafi odchudzić! Przygotowany z kaszy jaglanej na mleczku kokosowym z dodatkiem wanilii i orzeźwiającej pomarańczy!

Pudding chia z owocami leśnymi
Leśne smaki w słodkim wydaniu? Ten pudding można opisać w samych superlatywach: superproste przygotowanie i supersmak! Sprawdź i się przekonaj!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Quiche lorraine
Słynna wytrawna tarta znana też jako placek lotaryński. Kruchy spód wypełniony masą z boczkiem i cebulą smakuje każdemu.

Owocowe szaszłyki
Smakowita mieszanka owoców podpieczonych na grillu w postaci szaszłyków. Podana ze słodkim sosem miodowym i orzechami.

Sałatka gyros
Gwiazda wszelkich rodzinnych obiadów i spotkań ze znajomymi! DG prezentuje przepis na warstwową sałatkę gyros!