Babka marmurkowa • przepis • składniki • przygotowanie
Prosta w wykonaniu i niezwykle efektowna w środku. Ta klasyczna babka marmurkowa to coś czego trzeba spróbować!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj
termorobota MC Smart formę do babki o średnicy 22 cm piekarnik rozgrzany do temperatury 175°C
WYRABIANIE CIASTA NATŁUŚCIĆ MASŁEM
FORMĘ DO BABKI I OPRÓSZYĆ MĄKĄ.
PIEKARNIK ROZGRZAĆ DO 175°C.
DO POJEMNIKA MIKSUJĄCEGO WŁOŻYĆ POKROJONE NA KAWAŁKI MIĘKKIE MASŁO, CUKIER, CUKIER WANILIOWY I 1 SZCZYPTĘ SOLI.
UCIERAĆ SKŁADNIKI (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 1 MINUTĘ/PRĘDKOŚĆ 4.
DODAĆ JAJKA, UCIERAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 30 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4.
MĄKĘ ZMIESZAĆ Z PROSZKIEM DO PIECZENIA, PRZESIAĆ DO MASY MAŚLANEJ W POJEMNIKU, WYRABIAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 30 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4 , AŻ POWSTANIE GŁADKIE CIASTO.
ZAGARNĄĆ JE ŁOPATKĄ ZE ŚCIANEK NA DNO POJEMNIKA I PONOWNIE MIESZAĆ (Z ZATKNIĘTĄ MIARKĄ) 15 SEKUND/PRĘDKOŚĆ 4.
PRZYGOTOWANIE KAKAOWEJ CZĘŚCI CIASTA
Połowę ciasta przelać do przygotowanej formy.
Do pozostałego dodać kakao i zgarnąć ciasto ze ścianek na dno pojemnika.
Mieszać (z zatkniętą miarką) 30 sekund/prędkość 4.
Ciemne ciasto wylać na jasne w formie babkowej.
TWORZENIE EFEKTU MARMURKOWANIA I
pieczenie babki Aby uzyskać efekt marmurkowania, przeciągnąć widelcem przez obie warstwy ciasta, rysując nim zawijasy.
Piec babkę 1 godzinę.
Sprawdzić patyczkiem, czy dobrze się upiekła.
W razie potrzeby zostawić jeszcze kilka minut w piekarniku
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4966,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
413,9 kcal
Tłuszcz
23,8 g
Węglowodany
45,3 g
Błonnik
6,7 g
Białko
6,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szparagi w boczku
Proste i pyszne danie, które stanie się hitem każdego grilla z rodziną czy ze znajomymi. Krótki czas grillowania sprawi, że idealnie sprawdzi się jako przystawka lub szybki lunch.

Sernik królewski — przepis na sernik z kakaowym spodem
Sernik królewski to prawdziwie wykwintne ciasto, które nie bez powodu zdobyło uznanie w wielu polskich domach. Charakteryzuje się delikatnym, aksamitnym wnętrzem z twarogu, otulonym kruchym, kakaowym ciastem. Jest idealnym wyborem na wyjątkowe okazje. Zrób go razem z nami!

Deser cappuccino
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura truskawkowo-porzeczkowa
Klasyczny pomysł na pyszny dżem, który nawet w te chłodniejsze dni przypomni o najbardziej wyczekiwanych smakach lata.

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które jada się z dodatkiem różnorodnych sosów na bazie grzybów, śmietany, pomidorów, a nawet wina. Chociaż wszystkie wymienione połączenia smakują wyśmienicie, to jest jeden sos, który zasługuje na szczególną uwagę – sos pomidorowy. Jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy do gołąbków? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis!

Wegański pad thai z tofu
Makaron ryżowy, tofu, warzywa, orzeszki ziemne i niesamowity, prosty sos. To propozycja łatwego i pysznego posiłku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Klops z jajkiem
Zobacz, jak smaczny i efektowny obiad można wyczarować z porcji mielonego mięsa i gotowanych jajek.

Gołąbki z ryżem — tradycyjne
Gołąbki tradycyjne z ryżem to jedno z tych dań, które przywołują najróżniejsze wspomnienia. Delikatne liście kapusty skrywające aromatyczny farsz z mięsa i ryżu, duszone w sosie pomidorowym, tworzą prawdziwie reprezentacyjne danie kuchni polskiej. Poznaj nasz sposób na to sentymentalne danie!

Sznycle z indyka z kapustą i kumkwatem
Szukasz pomysłu na tradycyjny obiad w nowej odsłonie? Wypróbuj przepis na sznycle z indyka z kapustą kiszoną z dodatkiem kumkwatów!