Calzone • przepis • składniki • przygotowanie
Calzone to jedno z włoskich, klasycznych dań, które zyskało międzynarodową sławę. Tę pyszną alternatywę dla klasycznej pizzy przepełnioną aromatycznym nadzieniem można z łatwością przygotować w zaciszu własnej kuchni. Odkryj z nami historię tego wyjątkowego dania!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Do dużej miski wsyp sól, drożdże (wybierz te suche) i mąkę, a następnie dodaj wodę (powinna być ciepła, ale nie gorąca) i zacznij wyrabiać. Proces powinien trwać ok. 5 minut.
DODAJEMY OLIWĘ
Gdy ciasto zacznie robić się bardziej elastyczne i gładkie, dodaj oliwę z oliwek. Wyrabiaj przez kolejne 10 minut, a potem odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2,5 godziny.
DODAJEMY SKŁADNIKI
Do małej miseczki dodaj ricottę. Na desce pokrój mozzarellę w drobną kostkę i także dodaj ją do miseczki. Dodaj także oliwę i salami. Wymieszaj.
DODAJEMY PASSATĘ
Do miseczki wlej passatę i przypraw ją. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę prosto do miseczki. Całość wymieszaj i odłóż na bok.
ROZWAŁKOWUJEMY CIASTO
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na cienki, okrągły placek o średnicy ok. 20 cm (możesz pomóc sobie nożem).
NADZIEWAMY CIASTO
W środku każdego okręgu ułóż porcję nadzienia, pozostawiając wolne brzegi. Na każdym placku powinno znaleźć się ok. 95 g nadzienia.
FORMUJEMY CALZONE
Złóż okrąg na pół, tak aby utworzyć kształt półksiężyca. Zalep także brzegi, by nadzienie nie wypłynęło ze środka.
PIECZEMY CALZONE
Umieść po 2 calzone na blaszce lub kamieniu i wsadź do pieca. Calzone powinno piec się przez 15 minut. Powtórz czynność z drugą partią calzone.
SERWUJEMY CALZONE
Przełóż porcje na talerze i podaj bliskim z dodatkiem oliwy z oliwek lub ulubionego sosu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2841,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
710,5 kcal
Tłuszcz
20,4 g
Węglowodany
99,8 g
Błonnik
4,3 g
Białko
25,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Banica z serem feta
Z zewnątrz chrupiąca, w środku wypełniona nadzieniem ze słonego sera! Bułgarska banica to wypiek, któremu trudno się oprzeć, ale którym łatwo podzielić się z innymi. Spróbujesz?

Spaghetti cake
Ugotowałeś za dużo makaronu? Zobacz, jak wykorzystać go ponownie i przygotować zapiekankę makaronową z oliwkami!

Krem z borowików
Przepis na prosty i bardzo smaczny krem z borowików. Najlepsza zupa grzybowa jaką kiedykolwiek jadłeś – odwiedź Kuchnię Lidla i przekonaj się sam!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
Sposób Pawła Małeckiego na brownie z buraka! A żeby było jeszcze ciekawiej – ciasto podaje z musem malinowo-buraczanym!

Szynka drobiowa z szynkowaru
Delikatna szynka zyskuje na charakterze dzięki odpowiednio dobranym przyprawom. Przygotuj ją w szynkowarze i sprawdź, jak smakuje!

Indyczka glazurowana miodem i piwem
Wypróbuj świąteczny przepis Karola na indyczkę! Z dodatkiem goździków i pomarańczy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Leczo do słoików
Leczo z cukinią do słoików to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata na długie zimowe miesiące. Aromatyczne, pełne warzyw i przypraw danie rewelacyjne sprawdzi się się jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do innych potraw. Nasz sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować leczo, które zachwyca smakiem i długo zachowuje świeżość.

Zapiekany bochenek chleba na imprezę sylwestrową
Szukasz pomysłu na przekąski sylwestrowe? Sięgnij po przepis na zapiekany bochenek z aromatycznymi, suszonymi pomidorami, ziołami i serami. Szybki i prosty przepis!

Sałatka cezar z sosem na bazie żółtek jaj
Sałatka cezar w najbardziej klasycznej odsłonie! Sos na bazie surowych żółtek, z dodatkiem anchois i musztardy, a do tego grillowany kurczak i grzanki. Pycha!