Barszcz czerwony z ziemniakami • przepis • składniki • przygotowanie
Barszcz czerwony z ziemniakami to mniej klasyczna odsłona tego pysznego dania kuchni polskiej i ukraińskiej. Idealnie sprawdza się zarówno jako codzienny obiad, jak i świąteczna potrawa, wnosząc na stół bogactwo tradycji i aromatu. Poznajcie sposób na tę smaczną zupę!

Czas przygotowania
100 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Pietruszkę, seler oraz marchew obieramy i kroimy na ćwiartki. Cebulę przekrajamy na pół. Czosnek obieramy z łupin.
PODPRAŻAMY CEBULĘ W GARNKU
W suchym garnku podprażamy cebulę razem z łupinami, aby łupiny lekko się zwęgliły, a środek zarumienił.
OBIERAMY I KROIMY BURAKI
Zakładamy rękawiczki i obieramy buraki ze skórki. Kroimy w średniej wielkości kostkę.
GOTUJEMY WYWAR
Do garnka z cebulą wrzucamy marchew, buraki, ząbki czosnku, pietruszkę i seler. Jabłka przekrajamy na pół i pozbawiamy je gniazd nasiennych, a potem także wrzucamy do garnka. Zalewamy wszystko wodą i ustawiamy na kuchence. Gotujemy na małym ogniu.
DOPRAWIAMY BARSZCZ
Do gotującej się zupy dodajemy sól, pieprz, liście i ziele angielskie. Mieszamy i gotujemy przez godzinę.
PRZYGOTOWUJEMY PUREE ZIEMNIACZANE
Ziemniaki obieramy z łupinek i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy do mniejszego garnka i zalewamy wodą. Solimy i gotujemy do miękkości.
WYKAŃCZAMY BARSZCZ
Z garnka wyławiamy wszystkie warzywa i jabłka, ziele i liście laurowe (można z nich przygotować pasztet). Zaprawiamy barszcz zakwasem i cukrem. Mieszamy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu przez 4-5 minut, ale nie doprowadzamy do wrzenia, następnie ściągamy z kuchenki. W kubku hartujemy śmietanę z odrobiną barszczu i dodajemy do zupy. Mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY PUREE ZIEMNIACZANE
Odlewamy wodę z garnka, a ziemniaki studzimy. Potem rozgniatamy je tłuczkiem. Dodajemy masło, śmietanę i mieszamy, aż uzyskamy gładkie puree.
SERWUJEMY BARSZCZ
Natkę pietruszki myjemy i osuszamy. Drobno siekamy. Do misek wlewamy barszcz, nakładamy czubatą łyżkę puree. Na koniec posypujemy wszystko pietruszką. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2187,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
364,6 kcal
Tłuszcz
6,9 g
Węglowodany
67,7 g
Błonnik
15,4 g
Białko
9,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Babka kawowa
Babka kawowa w wydaniu deluxe! Łatwy w wykonaniu przepis na świąteczne dni!

Tarta razowa z botwinką i kozim serem
Dietetyczna tarta z dodatkiem botwinki, cukinii i koziego sera. Łagodny smak warzyw idealnie komponuje się ze słonym smakiem sera.

Grillowana cukinia
Grillowane warzywa to nieodłączny element letnich spotkań na świeżym powietrzu, a jednym z najchętniej wybieranych jest tytułowa cukinia. To uniwersalne warzywo, które w sezonie możemy nabyć w atrakcyjnej cenie oraz świetnej jakości. Może stać się doskonałym dodatkiem do innych potraw, jak i być najjaśniejszą gwiazdą całego grillowania.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.

GOFRY DROŻDŻOWE W STYLU BELGIJSKIM
Gofry belgijskie od tradycyjnych różnią się przygotowanym ciastem. W gofrach belgijskich wykorzystujemy ciasto drożdżowe, które nadaje im delikatną, puszystą strukturę. Wypróbuj i sprawdź, które lubisz bardziej!

Lasagne ze szpinakiem i pomidorami
Płaty makaronu przełożone kremowym nadzieniem i skąpane w pomidorowym sosie. To danie podbije serca Twoich gości!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
Wystarczy kwadrans, żeby przekonać się, jak wspaniale mogą smakować szparagi zapieczone z kurczakiem i warzywami.

Wegetariański ramen
Przygotuj japoński rosół, który każdego postawi na nogi! Sięgnij po przepis na ramen z mnóstwem chrupiących warzyw i tofu!

Ravioli z grzybami – przepis na włoski przysmak
Włoską kuchnię cechuje prostota i miłość do dobrych, naturalnych składników. Nie dziwi zatem, że korzystają z wszystkiego, co dała matka natura (np. z grzybów) i wykorzystują je do przyrządzania wyśmienitych past oraz pierożków. Przygotowaliśmy dla Was przepis na ravioli z grzybami, który przeniesie Cię swoim smakiem do beztroskich lasów Italii. Zapraszamy do lektury!