Aromatyczna jabłkowa konfitura • przepis • składniki • przygotowanie
Sprawdź przepis Pawła na pyszną konfiturę z jabłek, pomarańczy i cynamonu – zaskakuje swoim smakiem!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 46
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE UMYTE, OBRANE
i pozbawione gniazd nasiennych jabłka kroimy w kostkę o wymiarach 5 x 7 mm.
W SZEROKIM GARNKU
o grubym dnie dokładnie mieszamy jabłka, cukier, sok z pomarańczy i sok z cytryny.
JABŁKA PRAŻYMY NA
dużym ogniu przez 10-14 minut, cały czas mieszając, do momentu, aż nabiorą jasnozłotego, szklistego koloru.
OPCJONALNIE JABŁKA MOŻEMY
doprawić cynamonem.
JESZCZE GORĄCĄ KONFITURĘ
przekładamy do wyparzonych i osuszonych słoików.
WYCIERAMY KRAWĘDZIE SŁOIKÓW,
następnie zakręcamy.
SŁOIKI Z KONFITURĄ
wkładamy do garnka z wodą (po włożeniu słoików do garnka woda musi sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości).
SŁOIKI W GARNKU
nie mogą się dotykać.
WODĘ DOPROWADZAMY DO
wrzenia i na małym ogniu gotujemy pod przykryciem przez mniej więcej 10 minut.
GOTOWE SŁOIKI WYJMUJEMY
z garnka, odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3566,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
77,5 kcal
Tłuszcz
0,1 g
Węglowodany
20,1 g
Błonnik
0,8 g
Białko
0,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka jaglano-kokosowe
Idealna słodka przekąska dla każdego, w dodatku z zaledwie 6 składników? To muszą być ciasteczka bez glutenu, bez dodatku cukru i odpowiednie dla wegan. To deser, który naprawdę zachwyca smakiem.

Bagietki czosnkowe
Czy jest coś bardziej kuszącego niż aromatyczna, chrupiąca bagietka czosnkowa, która pachnie świeżo upieczonym pieczywem i ziołami? To prosta przekąska, która potrafi skraść serce już od pierwszego kęsa. Zrób ją razem z nami!

Kotleciki z łososia
Sposób na oryginalny obiad z rybą w roli głównej: filet z łososia w formie pysznych małych kotlecików o delikatnym smaku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Schab ze szpinakiem i serem gorgonzola
Śmietanowy sos z dodatkiem szpinaku i sera gorgonzola świetnie komponuje się ze schabem. Sprawdź, jak smakuje to doskonałe połączenie – wykorzystaj przepis Karola!

Quiche ze szpinakiem, serem i salami
Klasyczny wypiek inspirowany kuchnią francuską z wytrawnym jajecznym farszem. Proste i smaczne danie do serwowania na ciepło i na zimno.

Dżem z bananów z białą czekoladą
Dżem, że palce lizać! Kusząca słodycz białej czekolady i lekka konsystencja bananów – idealna do naleśników i omletów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sos maślano-cytrynowy z tymiankiem
Delikatny, aksamitny sos maślano-cytrynowy z aromatycznym tymiankiem to świetny dodatek do ryb oraz grillowanych warzyw, takich jak szparagi. Gotowy w zaledwie kilka minut – najlepiej smakuje świeży i lekko ciepły.

Farszynki
Sięgnij do bogactwa polskiej kuchni regionalnej dzięki przepisowi Karola na kotlety ziemniaczane a’la farszynki. Najlepiej smakują z twarogiem!

Naleśniki w sosie piwnym
Nieco mniej słodka odmiana słynnych naleśników crêpes suzette. Niezwykle aromatyczny sos z wykorzystaniem piwa APA, jabłka i miodu z pewnością trafi w niejedne gusta!