Zupa marchwiowo-ziemniaczana z grzankami ziołowymi • przepis • składniki • przygotowanie
Sycący, pachnący, zdrowy i pyszny! Warzywny krem to świetny pomysł na obiad. Mnóstwo witamin w jednej miseczce!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ZAGOTOWUJEMY W
garnku bulion z sokiem jabłkowym.
MARCHEW I ZIEMNIAKI
obieramy, myjemy, osączamy z wody i kroimy w grubą kostkę.
DODAJEMY WRAZ Z
tymiankiem do gotującego się bulionu z sokiem jabłkowym i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem mniej więcej przez 25 minut, aż będą miękkie.
GARNEK ZDEJMUJEMY Z
ognia.
WSZYSTKO MIKSUJEMY
blenderem.
DODAJEMY ŚMIETANĘ, DOPRAWIAMY
solą i pieprzem.
Z TOSTÓW CIENKO
odkrawamy skórkę.
TOSTY KROIMY W
kostkę.
MASŁO TOPIMY NA
powlekanej patelni, smażymy na nim kostki tostów przez 2-3 minuty ze wszystkich stron, aż będą chrupiące.
DODAJEMY ZIOŁA, OBTACZAMY
w nich grzanki, doprawiamy szczyptą soli.
ZUPĘ ROZLEWAMY NA
talerze i posypujemy grzankami ziołowymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1569 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
261,5 kcal
Tłuszcz
11,6 g
Węglowodany
35,1 g
Błonnik
4,5 g
Białko
4,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciastka francuskie z jabłkami
Deser z chrupiącego ciasta francuskiego z miękkim jabłkowym nadzieniem, inspirowany kuchnią Włoch – oto propozycja Pawła na pyszną, domową przekąskę!

Ciasto francuskie z pieczarkami
Chrupiące ciasto francuskie, soczyste pieczarki i aromatyczne zioła oraz ser — takie połączenie brzmi jak przepis na sukces. Ciasto francuskie z pieczarkami to przepis, który sprawdzi się zarówno na eleganckie przyjęcia, jak i w codziennym menu. Przekonaj się, jak łatwo możesz je przygotować!

Zupa prowansalska z francuskim serem
Chrupiące jarzyny, kremowy ser pavé i esencjonalny bulion łączą się w lekkiej, delikatnej zupie prowansalskiej. Przygotuj ją, wykorzystując sprawdzony przepis Karola.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto makowa panienka
Zrób wyśmienite bezglutenowe ciasto na bazie biszkoptu makowo-kokosowego z dodatkiem mączki migdałowej, kremu waniliowego oraz konfitury z czarnej porzeczki. Koniecznie sprawdź ten przepis!

Pulpety z indyka w sosie kurkowym
Smażone, gotowane lub duszone mięsne kulki, czyli pulpety to, nieodłączny element kuchni polskiej, ale nie tylko. Pulpety jada się na całym świecie i w wielu różnych wariantach. Jednymi z najciekawszych i najmniej kalorycznych są pulpety z indyka. Jak zrobić pyszne mięsne kuleczki z indyka i z czym je podać? Poznaj nasze sposoby!

Pita z fetą, cukinią i cebulą podana z sałatką
Grecka pita, wypełniona grillowanymi warzywami w towarzystwie greckiej sałatki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowany łosoś z kalafiorem
Pomysł na szybkie i proste danie z grilla – łosoś z kalafiorem. Jak je zrobić? Zerknij na przepis Karola i zamień kiełbaskę na grillowaną rybę.

Kanapki z chałki ze śliwkami i orzechami smażonymi w miodzie
Chrupiąca chałka podsmażana z odrobiną cynamonu i podana z dodatkiem twarożku, śliwek i orzechów z miodem. Brzmi jak idealny pomysł na słodkie jesienne śniadanie? To się świetnie składa, bo właśnie taki jest!

Spaghetti z łososiem
Spróbuj zaskakującego połączenia makaronu z wędzonym łososiem i sosem doprawionym kawą, sokiem z pomarańczy i anyżem.