Zapiekanka makaronowa z mięsem, pomidorami i bakłażanem • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj niezwykle łatwy przepis na przepyszną zapiekankę z "kokardkami" czyli makaronem farfalle.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ DUŻE NACZYNIE
żaroodporne.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
temperatury 180°C (termoobieg).
PRZYGOTOWANIE MAKARON GOTUJEMY
al dente w dużej ilości gorącej, osolonej wody z niewielką ilością oleju.
PO UGOTOWANIU MAKARON
polewamy zimną wodą w celu zahartowania.
NA GŁĘBOKĄ, ROZGRZANĄ
patelnię wlewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w talarki czosnek.
POKROJONY W KOSTKĘ
bakłażan dodajemy do podsmażonej cebuli i czosnku, całość polewamy olejem rzepakowym, dodajemy odrobinę soli i smażymy na mocnym ogniu.
DO PODSMAŻONEGO BAKŁAŻANA
dodajemy pokrojone w talarki, czarne oliwki i kapary.
PATELNIĘ PRZESTAWIAMY NA
mniejszy palnik, całość chwilę smażymy.
POKROJONĄ W PASKI
szynkę szwarcwaldzką smażymy na rozgrzanej patelni (bez tłuszczu), często mieszając.
WYSMAŻONĄ SZYNKĘ PRZEKŁADAMY
na talerz i odstawiamy do przestygnięcia.
NA TEJ SAMEJ
patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju rzepakowego, a następnie podsmażamy mięso mielone.
MIĘSO POSYPUJEMY POŁOWĄ
przygotowanych ziół prowansalskich i delikatnie mieszamy.
MIĘSO DOPRAWIAMY ODROBINĄ
soli i białego, mielonego pieprzu.
PODSMAŻONE MIĘSO WRZUCAMY
na patelnię z bakłażanem i cebulą, całość mieszamy.
DO BAKŁAŻANA Z
warzywami dodajemy dwie puszki pomidorów pelati.
SMAŻYMY, CAŁY CZAS
mieszając.
ZMNIEJSZAMY OGIEŃ POD
patelnią i dusimy mięso z warzywami około 2-4 minut.
DO CAŁOŚCI DODAJEMY
odrobinę białego pieprzu, soli i pozostałą ilość ziół prowansalskich.
PATELNIĘ ZDEJMUJEMY Z
ognia i na samym końcu dodajemy świeżą, posiekaną razem z gałązkami bazylię (odrobinę bazylii zostawiamy do posypania zapiekanki na końcu) – mieszamy.
POŁOWĘ ZAWARTOŚCI PATELNI
przelewamy do miski, na mięso wykładamy ugotowany makaron.
MAKARON POLEWAMY DRUGĄ
częścią sosu z mięsem, posypujemy mozzarellą pokrojoną w kostkę i usmażoną szynką.
CAŁOŚĆ MIESZAMY I
przekładamy do naczynia żaroodpornego.
GÓRĘ ZAPIEKANKI POSYPUJEMY
startym serem edamskim.
ZAPIEKANKĘ WKŁADAMY DO
piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg) na 20-25 minut.
UPIECZONĄ ZAPIEKANKĘ POSYPUJEMY
posiekaną bazylią.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4656 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
931,2 kcal
Tłuszcz
42,9 g
Węglowodany
83,9 g
Błonnik
56 g
Białko
56 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ser feta w sezamowej panierce
Aromatyczny i słony ser feta w panierce z ziaren sezamu ze świeżymi pomidorami to świetny pomysł na obiad lub kolację bez mięsa. Sprawdź, jak dobrze smakuje!

Podudzia kurczaka z grilla marynowane w soku z pomarańczy
Pomarańcze też mogą przydać się na grillu, a dokładnie w marynacie do kurczaka. Zobacz, co z tego wyniknie.

Penne z czerwoną cebulą i kozim serem
Karmelizowana, czerwona cebula pysznie komponuje się z makaronem, serem kozim i orzechami włoskimi!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pyzy z mięsem
Pyzy z mięsem to klasyk w polskiej kuchni! Te miękkie kluski wypełnione soczystym, dobrze przyprawionym mięsem są idealnym pomysłem na sycący obiad. Przygotowanie pyz wymaga nieco czasu i precyzji, ale ich smak z pewnością wynagrodzi włożony wysiłek. Odkryj wraz z nami, jak przyrządzić pyszne pyzy z mięsem!

Wegańska sałatka wielowarzywna
Klasyczna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej – wypróbuj przepis Kingi!

Tartaletki z waniliowym twarożkiem i jabłkami
Idealny deser na początek jesieni, czyli pachnące cynamonem i wanilią tartaletki nadziewane twarożkiem i prażonymi jabłkami. Przygotuj je i przekonaj się, jak wspaniale smakują!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Makaron z pomidorami i oliwkami
Danie jednogarnkowe z makaronem i warzywami przygotujesz w 25 minut! To świetny pomysł na obiad i lunch do pracy.

Makaron z kurkami
Szukasz pomysłu na szybkie i łatwe w wykonaniu danie? Wypróbuj przepis Darii na makaron z kurkami, szpinakiem i aromatyczną szałwią!

Zupa z młodych warzyw z ciecierzycą i quinoą
Młode warzywa, ciecierzyca i komosa ryżowa – Daria Ładocha wyczarowała z tych składników zupę doskonałą na letnie dni!