Wytrawne ciasto drożdżowe z jagnięciną i groszkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Wytrawne ciasto drożdżowe? Oczywiście! Jeśli jeszcze nie zagościło w Twojej kuchni, to czas nadrobić zaległości!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Mleko podgrzewamy, aż będzie letnie. Drożdże kruszymy i rozpuszczamy z cukrem w mleku. Zagniatamy z mąką, solą, jajkiem i masłem na gładkie ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na ok. 90 minut. W międzyczasie rozmrażamy groszek.
SMAŻYMY JAGNIĘCINĘ
Filety z jagnięciny myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę (ok. 2 cm). Dymki oczyszczamy i kroimy w krążki. Czosnek obieramy i drobno siekamy. Jagnięcinę mocno podsmażamy na rozgrzanej oliwie z wszystkich stron. Dodajemy groszek, czosnek i dymkę, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy razem na wolnym ogniu przez 2-3 minuty. Lekko studzimy.
FASZERUJEMY CIASTO
Jajka i śmietanę roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy soli i pieprzu. Ser obieramy ze skórki i kroimy w paski. Ciasto zagniatamy ponownie i rozwałkowujemy na odrobinie mąki, nadając mu okrągły kształt (o średnicy ok. 45-50 cm). Wykładamy nim tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia tak, aby ciasto zwisało przez krawędź. Obkładamy połową sera. Napełniamy mieszanką z jagnięciny i groszku, obkładamy pozostałym serem i zalewamy śmietaną z jajkami. Krawędzie zwijamy do środka. Żółtko roztrzepujemy ze śmietaną i smarujemy ciasto.
PIECZEMY CIASTO
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez ok. 45 minut, przykrywając, po około połowie czasu pieczenia, folią aluminiową, aby wierzch za bardzo się nie zrumienił. Ciasto podajemy w kawałkach na gorąco lub letnie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4188,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
523,6 kcal
Tłuszcz
24,8 g
Węglowodany
43,8 g
Błonnik
31,1 g
Białko
31,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Karp pieczony w cebuli
Szukasz przepisu, który przekona Cię do smaku karpia? Karol Okrasa przychodzi z podpowiedzią! Sprawdź, jak smakuje karp pieczony pod pierzynką z cebuli, i zaproś go w tym roku na wigilijny stół!

Wegańskie pralinki orzechowe z czekoladą
Poznaj sposób Kingi na wegańskie pralinki z domowego kremu orzechowego, orzechów laskowych w czekoladowej polewie!

Stir-fry z kaszą
Idealny, szybki, ciepły posiłek – smażone, chrupiące warzywa z dodatkiem kaszy. Dobieraj ulubione składniki i dodawaj je do stir-fry wg przepisu Kingi, by stworzyć swoją ulubioną kompozycję smakową!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Banica z serem feta
Z zewnątrz chrupiąca, w środku wypełniona nadzieniem ze słonego sera! Bułgarska banica to wypiek, któremu trudno się oprzeć, ale którym łatwo podzielić się z innymi. Spróbujesz?

Babka budyniowa
Babka budyniowa to nietypowa odsłona klasycznego wypieku, który kojarzy się z domowym ciepłem i aromatem dzieciństwa. Ta puszysta i aromatyczna babka, wzbogacona waniliowym budyniem, zachwyca swoim smakiem, a przy okazji jest niezwykle prosta w przygotowaniu. Poznaj nasz sprawdzony przepis na babkę budyniową, która skradnie serca wszystkich domowników!

Minieklery z kremem malinowym
Domowe eklery zachwycają bardziej niż te z cukierni, a smakiem przywodzą na myśl ciepłe, letnie dni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chrupiący łosoś z purpurową owsianką
Ugotowane na słono płatki i ryba w chrupiącej panierce to dowód na to, że owsianka jest doskonała nie tylko na śniadanie.

Ciasto kokosowe z migdałami – przepis
Słodki przekładaniec posypany migdałami. Warstwy deseru tworzy wypełnione wiórkami ciasto i mus na bazie mleczka kokosowego.

Papilotki z kurczakiem z zielonymi szparagami i sosem musztardowo-pieczarkowym
Wystarczy kwadrans, żeby przekonać się, jak wspaniale mogą smakować szparagi zapieczone z kurczakiem i warzywami.