Wolno grillowane żeberka BBQ • przepis • składniki • przygotowanie
Nagrodą za cierpliwość będzie świetny smak! Wolno grillowane żeberka BBQ wg przepisu Karola Okrasy zostaną gwiazdą każdej imprezy przy grillu!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
DOPRAWIAMY MARYNATĘ BBQ
Do zredukowanych pomidorów dodajemy sos worcestershire, miód i piwo. Mieszamy.
MARYNUJEMY ŻEBERKA
Na złożony na pół płat folii aluminiowej kładziemy gałązkę rozmarynu i wylewamy niewielką porcję sosu BBQ.
GRILLUJEMY ŻEBERKA
Żeberka w folii kładziemy na ruszt i grillujemy (nie nad żarem) ok. 3 godzin. Pod koniec grillowania przesuwamy je nad żar i grillujemy chwilę, aż się zarumienią.
GRILLUJEMY ZIEMNIAKI
Ziemniaki kroimy na pół i oprószamy pieprzem. Na połówki ziemniaków kładziemy kawałki gałązek rozmarynu i owijamy je plastrami boczku.
PODAJEMY ŻEBERKA Z ZIEMNIAKAMI
Upieczone żeberka posypujemy świeżą kolendrą i podajemy z ziemniakami. Nad ziemniakami kruszymy na kawałki wędzony twaróg.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2871,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
717,8 kcal
Tłuszcz
43,4 g
Węglowodany
47,4 g
Błonnik
7,7 g
Białko
38,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka hamburgerowa
Pełna świeżych warzyw i aromatycznego mięsa sałatka zainspirowana hamburgerami. Wypróbuj przepis Pauli na ten nowy sposób podania klasycznego fast foodu!

Symbiotyczne hot dogi z duszoną cebulką w musztardzie
Świetna przekąska na nagły atak głodu. Nieważne, czy tylko patrolujecie miasto, czy czeka Was pracowity wieczór pełen walki z przestępczością, zawsze możecie złapać hot doga w locie.

Kawa z lodami i bitą śmietaną
Nie tylko Amerykanie uwielbiają kawę z lodami. Wypróbuj nasz sposób na ten orzeźwiający i imponująco wyglądający deser.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podudzia z oliwkami w sosie pomidorowym
Kurczak, świeże warzywa, aromatyczne przyprawy i śródziemnomorskie dodatki – z tych składników powstało coś pysznego!

Sernik limonkowo-miętowy
Orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni? Przygotuj sernik na zimno według Pawła! Z dużą ilością limonki i listków świeżej mięty.

Golonka w kapuście
Golonka duszona w kapuście to prawdziwa perełka kuchni tradycyjnej, którą bez problemu przyrządzisz w zaciszu swojej kuchni. Miękkie, soczyste mięso, idealnie komponujące się z lekko kwaśną kapustą, to połączenie, które od lat cieszy się uznaniem w polskich domach. Odkryj nasz pyszny sposób na golonkę w kapuście!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kuchnia molekularna: ciastko dyniowe i wędzona czekolada
Tam, gdzie nauka spotyka się z gotowaniem, powstają dania, które zaskakują wyglądem, strukturą i smakiem. Odkryj tajniki kuchni molekularnej z Karolem Okrasą i Dawidem Myśliwcem!

Makaron z pesto szpinakowym
Delikatny makaron z domowym pesto szpinakowym to idealne połączenie zdrowych składników i wspaniałego smaku. Aromatyczne pesto z dodatkiem bazylii, cytryny i parmezanu podbije każde podniebienie!

Sałatka z brokułem i winogronami
Owoce i warzywa świetnie do siebie pasują w sałatkach, zwłaszcza tak dopracowanych w smaku, jak sałatka z brokułu i winogron, którą przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!