Wegański gulasz z ciecierzycą • przepis • składniki • przygotowanie
Ilu kucharzy, tyle gulaszów! A ten jest wyjątkowy, bo w 100% roślinny. Poznaj recepturę Kingi i przygotuj wegański gulasz z dynią i ciecierzycą – idealny na jesień!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY WARZYWA
Cebulę pokrojoną w kostkę przesmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy, mieszając, ok. 30 sekund, aż cebula się zeszkli.
DOPRAWIAMY WARZYWA
Warzywa doprawiamy bazylią, oregano i suszoną włoszczyzną. Smażymy, mieszając, aż warzywa zmiękną, a smaki się połączą.
DODAJEMY KONCENTRAT I BULION
Do przesmażonych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość zalewamy bulionem. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 20-25 minut, co jakiś czas mieszając.
PODAJEMY GULASZ
Doprawiamy wegański gulasz solą. Opcjonalnie: podajemy z ugotowanym ryżem. Z wierzchu obficie posypujemy posiekaną pietruszką i posiekaną papryczką chili.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1594,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
531,6 kcal
Tłuszcz
12,5 g
Węglowodany
86,7 g
Błonnik
20,8 g
Białko
23,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka makaronowa z boczkiem
Nie masz pomysłu na szybki i pożywny obiad? Zapiekanka makaronowa robi się praktycznie sama. Dodaj do niej trochę boczku, ulubione warzywa i pyszny posiłek jest gotowy!

Lasagne. Przepis, który zawsze wychodzi
Klasyka kuchni inspirowanej Włochami w najlepszym wydaniu! Przygotuj lasagne z sosem pomidorowym, beszamelowym i warzywami.

Różowy makaron z burakami
Wyjątkowy, różowy i domowy makaron z dodatkiem aromatycznych buraków w sosie maślano-miodowym to danie, które naprawdę zachwyca. Przekonaj się, jakie jest smaczne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Słodki chlebek skubany
Chlebek, który kryje w sobie odrobinę słodyczy. Schowane w środku jabłka z cynamonem sprawią, że nie poprzestaniesz na jednym kęsie. Sprawdź koniecznie!

Kanapki z pulled porkiem
Pulled pork – delikatne mięso, długo duszone w niskiej temperaturze. Świetnie sprawdza się w kanapkach. Wypróbuj!

Jajka zapiekane w formie na muffiny
Oto przepis dla każdego fana jajek na śniadanie! Pieczone, otulone szynką z dodatkiem papryki i szczypiorku, podane na chrupiącym toście!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowany indyk z pieczoną gruszką i serem pleśniowym
Indyk, jako wykwintny drób, zasługuje na równie wysublimowaną oprawę. Podaj go z pieczoną gruszką i pleśniowym serem.

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które jada się z dodatkiem różnorodnych sosów na bazie grzybów, śmietany, pomidorów, a nawet wina. Chociaż wszystkie wymienione połączenia smakują wyśmienicie, to jest jeden sos, który zasługuje na szczególną uwagę – sos pomidorowy. Jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy do gołąbków? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis!

Kokosowa panna cotta
Masz ochotę na coś słodkiego? Sprawdź, jak smakuje tradycyjny deser inspirowany kuchnią Włoch. Tym razem w wersji kokosowej!