Wegański green bowl • przepis • składniki • przygotowanie
Miska wypełniona warzywami to świetny pomysł na to, by uzupełnić swoją dietę o cenne składniki. Wypróbuj przepis Karola i wgryź się w pożywny posiłek, który przygotujesz w niecałe pół godziny!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Cukinię (bez gniazd nasiennych) obieramy za pomocą obieraczki do warzyw tak, by uzyskać cienkie i długie paski. W ten sam sposób obieramy marchew. Kalarepę kroimy w cienkie słupki.
UKŁADAMY WARZYWA W MISCE
Ciecierzycę odcedzamy na sicie. W szerokiej misce układamy grupami wszystkie składniki dania: cukinię i marchew pokrojone w paski, kalarepę pokrojoną w słupki, batat pokrojony na większe kawałki, miąższ awokado, odsączoną ciecierzycę i pomidorki koktajlowe w całości.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Musztardę łączymy w słoiczku z sosem sojowym i sokiem z cytryny. Dodajemy miód lub syrop z agawy i oliwę. Słoik zakręcamy i energicznie nim wstrząsamy, aż składniki się połączą, tworząc jednolity sos.
PODAJEMY SAŁATKĘ
Sałatkę polewamy z wierzchu sosem. Dekorujemy listkami mięty bez łodyg. Łodygi możemy wykorzystać do aromatyzowania oliwy z oliwek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1306 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
261,2 kcal
Tłuszcz
10,4 g
Węglowodany
37,8 g
Błonnik
9,2 g
Białko
9,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałata na ciepło z pak choi i białą kiełbasą
Wypróbuj nowoczesną sałatkę wielkanocną – z kapustą pak choi, rzeżuchą, prażonymi migdałami i białą kiełbasą!

Sałatka z arbuzem, melonem i mozzarellą
Upały to idealny czas na lekki, orzeźwiający posiłek, taki jak sałatka na bazie rukoli, z ożywczym melonem i arbuzem.

Quesadillas z awokado
To pyszna wersja placka kukurydzianego w stylu meksykańskim, który idealnie nadaje się jako przekąska na imprezę.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sos czosnkowy
Dla wielu osób sos czosnkowy jest obowiązkowym dodatkiem do pizzy, zapiekanki czy burgerów. Mieszanka wyrazistego w smaku i aromacie czosnku i jogurtu lub innego dodatku białkowego znana jest od wielu wieków i chętnie używana jako dodatek do dań w kuchni wielu kultur. Poznaj wszystkie możliwe warianty przyrządzenia pysznego, aromatycznego sosu czosnkowego!

Ciastka korzenne Gwiazdki – przepis
Połącz składniki ciasta, wytnij z niego gwiazdki, upiecz i udekoruj. Aromatyczne ciasteczka powstają w mgnieniu oka.

Jadalne doniczki z czekolady
Ładne kwiatki! A do tego w pełni jadalne i gwarantujące efekt zaskoczenia! Koniecznie przygotuj te wyjątkowe doniczki skrywające w swym wnętrzu ciasteczka i delikatny wiśniowy mus.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Puszyste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Najlepsze ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką: puszyste, miękkie i idealnie słodkie. Dzięki termorobotowi MC Smart przygotujesz je bez dużego nakładu pracy i w świetnym tempie.

Piroshki z wołowiną
Przepyszne i pełne aromatycznego nadzienia piroshki to idealna przekąska lub świetny pomysł na obiad. Naprawdę trudno się oprzeć tym smażonym przysmakom z ciasta drożdżowego!

Hreczanyki z wegańską okrasą
Odkrywaj prawdziwe przepisy regionalnej polskiej kuchni! Spróbuj, jak smakują hreczanyki – podkarpackie kotleciki z kaszą gryczaną, które Karol przygotował w wegetariańskiej odsłonie!