Tortilla z tuńczykiem i fasolą • przepis • składniki • przygotowanie
Quesadillas to jedno z najpopularniejszych dań meksykańskich! Zobacz, jak je przygotować z kilku prostych składników!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY FASOLĘ
Fasolę odcedzamy na sitku, płuczemy i dobrze osączamy. 150 g miksujemy ze śmietaną na gładką masę i doprawiamy kminem, kolendrą, solą i pieprzem cayenne.
SIEKAMY SKŁADNIKI
Tuńczyka osączamy i mieszamy z pozostałą fasolą i kukurydzą. Pomidory myjemy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w drobną kostkę. Pietruszkę myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do sałatki z tuńczyka i doprawiamy do smaku.
SMAŻYMY TORTILLĘ
Ser pozbawiamy skórki i ścieramy na tarce. 4 tortille smarujemy kremem z fasoli, nakładamy po ¼ sałatki z tuńczyka i posypujemy serem. Przykrywamy pozostałymi tortillami i lekko dociskamy. Tortille smażymy jedną po drugiej na rozgrzanej powlekanej patelni przez ok. 2 minuty z każdej strony, aż staną się lekko chrupiące. Podajemy pokrojone na kawałki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2332,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
583,2 kcal
Tłuszcz
23,7 g
Węglowodany
56,4 g
Błonnik
36,1 g
Białko
36,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami
Przepis na tortillę w stylu hiszpańskim z pysznymi sosami według receptury dwóch Hiszpanów. Musisz spróbować!

Placki meksykańskie kukurydziane z bananami
Oryginalne, inspirowane Meksykiem placuszki na bazie bananów i purée z kukurydzy. Z sosem czekoladowym smakują wybornie!

Zupa meksykańska z mięsem mielonym
Zupa meksykańska z mięsem mielonym to idealny pomysł na obiad inspirowany kuchnią odległego kraju. Sycąca, pożywna zupa z dodatkiem mięsa, pomidorów i fasoli dodaje energii na resztę dnia. Odkryjcie nasz genialny przepis na zupę inspirowaną smakami Meksyku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczony bakłażan z indykiem
Niezwykle proste w przygotowaniu i lekkie danie, które świetnie sprawdzi się jako lunch w ciepły dzień. Poznaj idealny przepis na obiad na lato!

Zupa pieczarkowa z gnocchi
Szukasz przepisu na szybką i prostą zupę? Spróbuj pieczarkowej ze świeżym szpinakiem i kluseczkami gnocchi! Ten pomysł Kingi na pewno zostanie z Tobą na dłużej!

Przepis na sos pomidorowy do gołąbków
Gołąbki to tradycyjne polskie danie, które jada się z dodatkiem różnorodnych sosów na bazie grzybów, śmietany, pomidorów, a nawet wina. Chociaż wszystkie wymienione połączenia smakują wyśmienicie, to jest jeden sos, który zasługuje na szczególną uwagę – sos pomidorowy. Jak zrobić aromatyczny sos pomidorowy do gołąbków? Z przyjemnością zdradzimy Ci przepis!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Korzenny pudding ryżowy
Jeśli ma być smacznie i szybko, to zdecydowanie warto wypróbować korzenny pudding ryżowy z dodatkiem żurawiny! Przygotuj go swoim bliskim na śniadanie lub podwieczorek.

Grzybowe tortelloni
Aksamitne pierożki z grzybowym farszem podane z pieczarkami i kremowym sosem. Proste, eleganckie i pyszne danie.

Bulion wołowy
Głęboki w smaku, niezwykle aromatyczny bulion wołowy. Wybierz do niego kawałki mięsa z kością, by stworzyć wyjątkową bazę wielu potraw!