Tarta „Malinowa chmurka” • przepis • składniki • przygotowanie
Ciasto kruche z malinową galaretką, masą serową i bezą? Dzięki przepisowi Pawła wszystko jest możliwe!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO KRUCHE
Na deskę wysypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dodajemy zimne masło w kawałkach, cukier i migdały. Całość siekamy nożem, aż utworzy się kruszonka. Następnie dodajemy żółtka i śmietanę. Gdy wszystkie składniki się połączą, delikatnie zagniatamy ciasto i zawijamy je w folię spożywczą. Ciasto wstawiamy do lodówki na ok. 25-30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 4-5 mm. Wykładamy nim formę wysmarowaną masłem i oprószoną mąką. Ciasto delikatnie nakłuwamy widelcem i pieczemy na złoty kolor w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190°C przez ok. 25-30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY GALARETKĘ MALINOWĄ
Maliny zagotowujemy z wodą i cukrem. Następnie miksujemy i przecedzamy przez sito. Do gorących i przetartych malin dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ SEROWĄ
Serek homogenizowany łączymy z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ubitą śmietankę. Całość dokładnie mieszamy i rozsmarowujemy na zestalonej galaretce.
PIECZEMY BEZĘ
Białka z cukrem kryształem ubijamy na sztywno. Mąkę ziemniaczaną łączymy z cukrem pudrem, następnie delikatnie dodajemy do ubitych białek. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy na papier do pieczenia o średnicy takiej jak forma do tarty. Bezę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 130°C przez ok. 60 minut. Upieczoną bezę studzimy, a następnie przekładamy na masę serową. Tartę wstawiamy do lodówki na ok. 30-40 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5601,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
466,8 kcal
Tłuszcz
19,5 g
Węglowodany
64,8 g
Błonnik
9,9 g
Białko
9,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegesmalec ze skwarkami
Coś z sadu, coś z grządki, czyli tradycyjny smak w bezmięsnej wersji zamknięty w słoiczku. Zasmakuj w połączeniu jabłek i grochu, które Kinga wybrała na bazę swojego wegesmalcu ze skwarkami!

Kanapka drwalska
Kanapka w rozmiarze XL – chleb drwala, kiełbasa i ser gouda są w stanie zaspokoić nawet największy wilczy apetyt.

Szaszłyki z kiełbasy śląskiej
Szaszłyki z warzywami i kiełbasą śląską: proste, a jednocześnie pełne smaku i aromatu danie, które urozmaici niejednego grilla. Nakłuj na szpikulec i grilluj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza rzymska
Rzymska pizza, zwana także pizzą al taglio lub al trancio, znana jest ze swojego wyjątkowego smaku i nietypowego wyglądu. Podłużna pizza sprzedawana na kawałki na ulicach Rzymu i innych okolicznych miast jest nieodłącznym elementem kulinarnego dziedzictwa Włoch. Jak przygotować podłużną pizzę rzymską z ziemniakami (con patate)? Poznaj triki na ten pyszny, włoski przysmak.

Uda gęsie w sosie porzeczkowym
Czarne porzeczki, miód pitny, boczek i pachnący rozmaryn. To przepis Karola Okrasy na sos idealny do ud gęsich!

Energetyczne batony
Domowe, energetyczne batony, które możesz zabrać do pracy lub dać dziecku do szkoły!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przekąski sylwestrowe Karola Okrasy
Wytrawne muffiny, krewetki, słona tarta – oto pomysły na proste przekąski, które ubarwią niejedno przyjęcie!

Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem i szynką
Makaron zapieczony z serem zawsze pysznie smakuje, a z dodatkiem szpinaku i szynki szwarcwaldzkiej po prostu palce lizać!

Szarlotka gruszkowa
Spróbuj szarlotki w jesiennej odsłonie – z mnóstwem gruszek i syropem klonowym!