Szynka z glazurą pomarańczowo-klonową z airfryera • przepis • składniki • przygotowanie
Przygotowana w airfryerze szynka z delikatnie słodką glazurą będzie aromatyczna i chrupiąca z wierzchu, a soczysta i miękka w środku. Wypróbuj ten przepis na wyjątkowy obiad!

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY GLAZURĘ
W rondelku łączymy sok pomarańczowy, brązowy cukier, syrop klonowy, ocet jabłkowy, ostrą paprykę oraz cynamon. Podgrzewamy na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukier się rozpuści, a glazura stanie się jednolita. Odstawiamy do przestudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY SZYNKĘ
Zdejmujemy siatkę z szynki. Jeśli szynka nie jest pokrojona, jej powierzchnię delikatnie nacinamy w kratkę, wykonując płytkie nacięcia o głębokości ok. 1,5 cm.
PIECZEMY W AIRFRYERZE
Szynkę smarujemy połową przygotowanej glazury i zawijamy w lekko zwilżony papier do pieczenia. Umieszczamy w koszyku airfryera i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 130°C.
KARMELIZUJEMY GLAZURĘ
Otwieramy airfryer, ostrożnie rozwijamy papier i smarujemy szynkę pozostałą glazurą. Zwiększamy temperaturę w airfryerze do 190°C i pieczemy przez kolejne 5 minut, aż glazura się skarmelizuje.
PODAJEMY SZYNKĘ
Gotową szynkę wyjmujemy z airfryera i odstawiamy na 10 minut, aby „odpoczęła”. Kroimy w plastry i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1183,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
147,9 kcal
Tłuszcz
1,7 g
Węglowodany
15,7 g
Błonnik
0,1 g
Białko
18,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Frytki z sosem serowym
Potrzebujecie przekąski dla gości albo chcecie coś przekąsić, gdy macie wolne chwile? Mamy pod ręką przepis Kingi na wyśmienite frytki z sosem serowym. Wypróbujcie i przekonajcie się, jakie to proste do przygotowania. Proste, jak te frytki!

Chrupiące skrzydełka z airfryera
Niezwykle chrupiące skrzydełka z airfryera w aromatycznym i lekko pikantnym sosie w stylu azjatyckim. To idealny pomysł na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad.

Dorsz na kapuście z kremem balsamicznym
Spróbuj dorsza z orzeźwiającym aromatem pomarańczy. Podany na podsmażonej kapuście z kremem balsamicznym.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Makaron fusilloni z tuńczykiem i karczochami
Aromatyczny makaron z sosem z pomidorków koktajlowych i dodatkiem tuńczyka i karczochów. To prosty i szybki obiad, który dzięki kilku wyśmienitym dodatkom zmienia się w wykwintne danie.

Sycylijska pizza sfincione
Pizza w stylu sycylijskim to mniej popularna odmiana tego włoskiego dania. Dzięki wyrazistym dodatkom takim jak oliwki i sardele ma niesamowity smak, który zostanie na długo w pamięci.

Migdałowe ciasto Santiago
Pyszne, bezglutenowe ciasto na cześć św. Jakuba, które nie zawiera dodatku cukru. Jego migdałowy smak z delikatnymi nutami cynamonu i cytryny sprawia, że jest idealnym dodatkiem do kawy lub herbaty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!

Hummus paprykowy z aromatycznym jogurtem
Hummus paprykowy z aromatycznym jogurtem

Ryba pieczona w ziołowym pesto
Łatwy sposób na pełną smaku rybę? Zajrzyj do przepisu Darii na pieczonego dorsza z pesto i ryżem jaśminowym!