Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów • przepis • składniki • przygotowanie
Obiad na luzie, który ze spokojem można pałaszować nawet rękami! Stripsy w orzechowej panierce z frytkami z batatów to doskonała, domowa alternatywa dla popularnych dań z fast foodu.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BATATY
Bataty obieramy i kroimy w słupki. Następnie umieszczamy je w misce z zimną wodą i zostawiamy w niej na około 40 minut.
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Pierś kurczaka kroimy na nieduże, podłużne kawałki. Aby paski miały podobną grubość, możemy rozbić je delikatnie za pomocą tłuczka.
MARYNUJEMY MIĘSO
Kawałki kurczaka umieszczamy w misce i dodajemy do nich olej oraz musztardę. Tak zamarynowane mięso odkładamy do lodówki na 30 minut.
PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
W malakserze umieszczamy orzechy oraz wszystkie przyprawy i blendujemy do uzyskania drobnych grudek.
PANIERUJEMY KURCZAKA
Kawałki kurczaka najpierw obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w panierce. Tak przygotowane mięso umieszczamy w komorze air fryera i pieczemy w temperaturze 170°C przez około 10-12 minut.
PRZYGOTOWUJEMY FRYTKI
Bataty przekładamy na ręcznik papierowy i dobrze osuszamy. Następnie umieszczamy w suchej misce. Dodajemy olej oraz pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i dajemy na sitko w komorze air fryera. Pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 200°C.
PODAJEMY DANIE
Gotowe stripsy i frytki wykładamy na talerz. Możemy podawać je z ulubionym sosem oraz ketchupem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2432,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
810,8 kcal
Tłuszcz
38,1 g
Węglowodany
67,3 g
Błonnik
11 g
Białko
51,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z malinami, gnocchi i cytrynowym winegretem
Idealna propozycja na przekąskę w gorące dni: słodki smak malin w pysznej sałatce z podsmażonymi gnocchi i dressingiem.

Seromakowiec
W kuchni istnieją połączenia idealne – takie jak połączenie sernika i makowca! Koniecznie zaplanuj miejsce dla tego prostego, ale wyjątkowego ciasta w swoim świątecznym menu.

Gnocchi z pesto z rukoli
Kluseczki gnocchi w stylu włoskim, podane z pysznym pesto z rukoli według pomysłu Okrasy – koniecznie spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Lemoniada truskawkowa
Sprawdzony sposób na ugaszenie pragnienia nawet w najgorętsze dni – smak słodkich truskawek w postaci pysznej lemoniady.

Letnia sałatka z dressingiem z grejpfruta
Ciepła sałatka z aromatycznym kozim serem, której smak dopełnia dressing z grejpfruta. Koniecznie spróbuj!

Surówka z marchewki i jabłek
Wzbogać klasyczną surówkę z marchwi i jabłek świeżą miętą, rodzynkami i curry. Nowe doznania kulinarne gwarantowane!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ziemniaki pieczone w piekarniku
Szukasz przepisu na coś prostego, szybkiego i pysznego? Wypróbuj pomysł Kingi na chrupiące młode ziemniaczki. Palce lizać!

Sałatka śledziowa z buraczkami i piernikiem
Co ma piernik do śledzia i buraka? Dzięki przepisowi Kingi te trzy składniki świetnie do siebie pasują! Przygotuj prostą, pyszną i zaskakującą w smaku sałatkę śledziową na świąteczny stół!

Pasztet z cukinii
Pasztet z cukinii to niezwykle smaczna alternatywa dla tradycyjnych, mięsnych pasztetów. Ten wegetariański przysmak wyróżnia się swoim smakiem i konsystencją, a sposób jego przygotowania jest prosty i przyjemny. W jaki sposób przyrządzić smaczny pasztet z cukinii i innych warzyw? Odkryj nasz przepis!