Stefanka — ciasto miodowe z kremem z kaszy manny • przepis • składniki • przygotowanie
Stefanka to wyjątkowe miodowe ciasto podobne do popularnej w Czechach Marlenki. Warstwowe ciasto przełożone aksamitnym kremem z kaszy manny i powidłami, zachwyca swoją prostotą i złożonym smakiem. Poznaj nasz przepis na bajecznie pyszną stefankę!

Czas przygotowania
345 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYSYPUJEMY SKŁADNIKI NA STOLNICĘ
Ustawiamy stolnicę na blacie i wysypujemy na nią mąkę oraz cukier puder.
DODAJEMY MARGARYNĘ
Kładziemy na bok stolnicy margarynę i siekamy na drobne kawałeczki, a potem łączymy z resztą składników, czyli mąką, cukrem, miodem, proszkiem do pieczenia, jajkami, śmietaną i sodą.
ZAGNIATAMY CIASTO
Powoli wyrabiamy i zagniatamy ciasto.
DZIELIMY CIASTO
Gotowe ciasto dzielimy na trzy równe kawałki i rozwałkowujemy je.
PIECZEMY PIERWSZY BLAT Z CIASTA
Formę podsypujemy odrobiną mąki i wkładamy do niej blat z ciasta. Wkładamy pierwszy blat do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Potem czynność powtarzamy z następnymi plackami, a ostatni zostawiamy w formie. Wszystkie placki studzimy.
GOTUJEMY SKŁADNIKI
Wlewamy mleko do rondla. Dodajemy cukier, cukier wanilinowy oraz kaszę mannę i gotujemy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy masa zgęstnieje, studzimy ją.
UCIERAMY MASŁO Z KASZĄ MANNY
Do rondelka z wystudzoną kaszą dodajemy masło i ucieramy je mikserem ustawionym na średnie obroty.
SKŁADAMY CIASTO
Smarujemy placek miodowy powidłami, a następnie przekładamy ½ masy z kaszy na powidła i nakładamy na nią drugi placek. Znowu smarujemy go powidłami i masą. Całość przykrywamy ostatnim plackiem i wkładamy do lodówki na 20 minut.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ
Myjemy rondel i osuszamy go, a potem wlewamy do niego mleko i śmietanę. Dodajemy margarynę, cukier oraz kakao i gotujemy na małym ogniu. Staramy się co jakiś czas przemieszać polewę, aby nie zrobiły się w niej grudki. Gotujemy, aż do wrzenia i zostawiamy do wystudzenia.
DEKORUJEMY CIASTO
Wyciągamy ciasto z lodówki i tężejącą polewą ozdabiamy ciasto, a potem ponownie wkładamy je do lodówki na 3-4 godziny, aby polewa całkiem zgęstniała.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9808,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1961,7 kcal
Tłuszcz
102,2 g
Węglowodany
239,9 g
Błonnik
0,6 g
Białko
24,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kasza jaglana z pieczonym jabłkiem
Wypróbuj przepis Karola na łatwy i pożywny deser – z pieczonych jabłek, kaszy jaglanej i jogurtu ze skórką pomarańczy!

Pasztet z fasoli z grzybami
Szukasz pomysłu na pyszny wegetariański pasztet? Karol przygotował go z fasolą i grzybami.

Przekąski sylwestrowe
Zbliża się Sylwester, a Tobie marzą się oryginalne przekąski? Wypróbuj przepisy na prosty, ale efektowny poczęstunek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto Snickers
Ciasto Snickers to słodki przysmak, który doskonale naśladuje smak wnętrza tego kultowego batona. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników połączenia kajmaku i orzechów. Poznajcie nasz przepis na pyszne, domowe ciasto Snickers!

Słonecznikowiec
Słonecznikowiec to wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie intensywny smak kakao, delikatność kremu kawowego i słodycz kajmaku. Chrupiące nasiona słonecznika dodają mu niepowtarzalnego charakteru i tekstury. Jak zrobić to pyszne ciasto? Przekonajcie się sami!

Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Cheeseburger z frytkami z batatów
Wędzone mięso, bakłażan i ser camembert – to składniki, z których Karol skomponował swojego burgera. Podaj go na obiad i zachwyć gości efektownym kulinarnym trikiem!

Krewetki w tempurze
Krewetki w chrupiącej tempurze to pyszna i łatwa w przygotowaniu przekąska!

Gofry z kokosową śmietanką
Słodka wariacja na temat smaków i struktur z miodowo-cynamonową nutą – takie gofry możesz przygotować według przepisu Darii. Zobacz, jak sprawdzą się w roli przekąski!