Sos tzatziki • przepis • składniki • przygotowanie
Tzatziki to przysmak, który należy do dziedzictwa kulinarnego Grecji. Delikatna i aksamitna konsystencja sosu czyni tzatziki nieodłącznym elementem wielu dań z tego rejonu Morza Śródziemnego. Pyszne połączenie czosnku i odświeżającego ogórka z jogurtem, oliwą i sokiem z cytryny ma niezliczone rzesze miłośników. W tym tekście zdradzimy Ci, jak przygotować tzatziki na kilka różnych sposobów.

Czas przygotowania
15 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ OGÓRKA
Ogórka zetrzyj na tarce na średnim oczku i odciśnij z nadmiaru soku, a następnie włóż do miseczki.
PRZYGOTOWUJEMY CZOSNEK
Czosnek obierz z łupinki, a następnie przeciśnij przez praskę wprost do miseczki.
DODAJEMY PŁYNNE SKŁADNIKI
Do miseczki dodaj jogurt, oliwę oraz sok z cytryny i wymieszaj całość.
PRZYPRAWIAMY SOS
Posiekaj drobno miętę i dodaj do miseczki. Całość przypraw solą oraz pieprzem i wymieszaj.
OZDABIAMY SOS
Na górę sosu wlej odrobinę oliwy i przyozdób 3 listkami mięty oraz zmielonym pieprzem. I już! Tzatziki są gotowe. Teraz należy włożyć je do lodówki na kilka godzin, by składniki się „przejadły”.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
642,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
321,1 kcal
Tłuszcz
20,1 g
Węglowodany
15,3 g
Błonnik
0,9 g
Białko
21,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Dolmades z mięsem mielonym i oliwkami
Gołąbki po grecku, czyli dolmades z mięsno-ryżowym farszem, polecają się na lekki obiad lub imprezową przekąskę! Przygotuj je, korzystając z przepisu Karola!

Burgery z halloumi i sosem tzatziki
Czas na burgery w iście greckim stylu – z halloumi i aromatycznym sosem tzatziki. Dzięki grillowanej papryce, świeżym warzywom i mięciutkiej bułce mlecznej burgery zachwycają smakiem.

Tort Bellini
Efektowny tort bez pieczenia? Poznaj przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Krokiety wielkanocne
Krokiety wielkanocne to chrupiące naleśniki z pysznym farszem z białej kiełbasy, jajek i sera. Świetnie smakują z sosem czosnkowym lub chrzanowym – będą hitem świątecznego stołu!

Szaszłyki z jagnięciny
Jeśli szukasz przepisu na pyszne szaszłyki z jagnięciny lub jesteś na diecie białkowej, wypróbuj szybki i prosty przepis Darii.

Placki z szynką i serem
Idealna propozycja na lunch, posiłek do pracy czy ciepłą kolację. Dwa placki wypełnione klasycznymi składnikami, których smak nigdy się nie znudzi!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Onigiri z tuńczykiem i słodkim sosem chili
Przekąska z ryżu, która świetnie sprawdzi się jako lunch lub podczas pikniku. Sprawdź, jak prosto można przyrządzić ten japoński przysmak w domu!

Purée z pieczonych ziemniaków
Kremowe purée z pieczonych ziemniaków z dodatkiem aromatycznego czosnku z pewnością pokochasz, tak jak my! Wypróbuj przepis Kingi!

Tagliatelle z sosem alfredo
Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!