Sos pieczarkowy • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszny i łatwy w przygotowaniu sos pieczarkowy to idealny dodatek do ryb i dań mięsnych. Sprawdź, jak go przygotować.

Czas przygotowania
10 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PIECZAREK I ZIÓŁ
Pieczarki oczyścić, pokroić na cienkie plasterki. Zioła umyć i osuszyć. Szczypiorek drobno pokroić. Oberwać listki pozostałych ziół, włożyć je do pojemnika miksującego, rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/5 sekund, przełożyć do innego naczynia. Oczyścić pojemnik.
DUSZENIE CEBULI I CZOSNKU
Obrane cebule pokroić na ćwiartki, razem z obranym czosnkiem rozdrabniać (z zatkniętą miarką), przytrzymując przyciskturbo/7 sekund; łopatką zgarnąć ze ścianek na dno pojemnika. Dodać masło. Dusić cebulę z czosnkiem (bez miarki), ustawiwszyprogram roast/2 minuty/60°C. Następnie dusić (bez miarki)roast/2 minuty/120°C. Dodać pieczarki i wszystko dusić (bez miarki), ustawiwszyreverse/15 minut/prędkość 1/100°C. Składniki zgarnąć łopatką ze ścianek na dno pojemnika.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Do składników w pojemniku dodać śmietanę rozmieszaną z mąką i gotować sos (z zatkniętą miarką)reverse/2 minuty/prędkość 2/120°C. Przyprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Gotować (z zatkniętą miarką)reverse/3 minuty/prędkość 1/100°C. Sos przelać do miski i posypać szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
721,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
144,3 kcal
Tłuszcz
8,2 g
Węglowodany
15,8 g
Błonnik
4,8 g
Białko
4,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Przekąska z pieczonej ciecierzycy na słodko
Spróbuj chrupiącej ciecierzycy w dwóch wersjach – na słono i na słodko!

Łosoś w galarecie
Szukasz pomysłu na elegancką i smaczną przystawkę? Łosoś w galarecie to klasyka, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole lub przyjęciu. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz go bez trudu!

Szampańska galaretka z puszystą pianką i owocami
Bez szampana nie ma sylwestra! A jeśli chcesz zrobić furorę wśród znajomych, to ta szampańska galaretka zdecydowanie powinna zagościć na sylwestrowym stole!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pesto z kolendry
Pesto na bazie kolendry to stosunkowo nowa wariacja na temat klasycznego pesto alla Genovese. Inspirujący i charakterystyczny smak kolendry przełamany kremowym serem i chrupkością orzechów – czy to nie brzmi pysznie? Przekonaj się sam!

Shake jagodowo-bananowy z nasionami chia
Wyśmienity shake, który po schłodzeniu może stać się również deserem – dzięki nasionom chia! Wykorzystaj przepis Pawła i przygotuj napój, który smakuje owocami lasu i zabierz ze sobą do pracy lub szkoły.

Ciabatta z pesto i grillowanym kurczakiem
Ciabatta prosto z grilla, czyli wyjątkowa kanapka we włoskim stylu, która idealnie sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Przygotuj ją i przekonaj się, jak dobrze smakuje!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
Jesień rozkręciła się na dobre, a na Twojej przenośnej konsoli z Japonii masz grę wprost ze świata magii i czarodziejów? Jeśli tak, warto przygotować przepis na aromatyczną i korzenną zupę dyniową, dzięki której wczujesz się w klimat jeszcze bardziej.

Proteinowy koktajl z serka wiejskiego
Najlepszy koktajl to taki, który przygotujesz w domu! Baza z serka wiejskiego oraz dodatek płatków owsianych i malin sprawią, że niezwykle szybko otrzymasz pyszny i sycący posiłek w płynie.

Dutch baby z gruszkami i śliwkami
Przepis, który musi poznać każdy miłośnik śniadań na słodko! Dutch baby, czyli pieczony naleśnik z owocami, uzupełni swoim smakiem każdy leniwy poranek.