Śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami • przepis • składniki • przygotowanie
Smakowite płaty śledziowe owinięte boczkiem, a do tego prażona cebulka z jabłkiem i suszonymi owocami – to musi być pyszne!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
blaszkę papier do pieczenia rozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg) PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Rodzynki namocz w białym wytrawnym winie .LEDZIE W BOCZKU Śledzie myjemy, osuszamy za pomocą ręcznika papierowego, oczyszczamy (sprawdzamy, czy nie mają struny grzbietowej, jeśli mają, wycinamy ją).
KAŻDY PŁAT DOPRAWIAMY
pieprzem i owijamy na całej długości plastrem boczku.
WYKŁADAMY NA BLASZKĘ
wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 2 minut.
NASTĘPNIE OBSMAŻAMY NA
oleju na złoty kolor.
PRAŻONA CEBULKA POKROJONE
w grube piórka dymki dusimy na patelni z odrobiną oleju, dodajemy niewielką ilość wody.
GDY DYMKA STANIE
się miękka, dodajemy namoczone w białym wytrwanym winie rodzynki i pokrojone w paski suszone śliwki.
DOPRAWIAMY OCTEM I
startą skórką z cytryny, na sam koniec dodajemy jabłko pokrojone w kostkę o wielkości 1x1 cm.
PROPOZYCJA PODANIA PODAJEMY
z opieczonymi kromkami ciemnego chleba.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3003,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
750,8 kcal
Tłuszcz
55,8 g
Węglowodany
23,9 g
Błonnik
42,4 g
Białko
42,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Galareta wieprzowa
Galareta wieprzowa, znana również jako zimne nóżki, zylc, meduza czy galart, to potrawa, którą znamy z rodzinnych uroczystości. Ta wyjątkowa przekąska potrafi zachwycić swoim smakiem i wyglądem. Galareta jest w naszej tradycji kulinarnej od wieków i przepisy na nią zmieniały się wraz z czasem. Jak dziś zrobić pyszną galaretę wieprzową? W tym artykule zdradzimy Ci, jak to zrobić!

Bombki z piernika
Jeśli święta, to o zapachu i smaku piernika! Przygotuj te wyjątkowe bombki piernikowe wcześniej, aby wprowadzić do domu świąteczny nastrój!

Domowy rosół z makaronem i mięsem z kurczaka
Wypróbuj przepis na esencjonalny rosół z warzywami Freshona!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mieszanka przyprawowa do grilla
Szukasz sposobu na smaczne i aromatyczne mięso z grilla? Przygotuj własnoręcznie doskonałą mieszankę przypraw!

Ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami
Szukasz pomysłu na proste ciasteczka z kilku składników? Dłużej nie musisz! Wypróbuj przepis na ciasteczka orkiszowo-owsiane z żurawinami.

Wegetariański bowl w stylu japońskim
Pyszny bowl z tofu w marynacie azjatyckiej z dodatkiem słodkiego mango, lekko pikantnego sosu i orzechów nerkowca. Wypróbuj ten świetny przepis na danie w stylu japońskim!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kalmary z czosnkiem i sofrito pomidorowym
Pyszności w stylu hiszpańskim. Sprawdź przepis na kalmary z czosnkiem oraz sofrito pomidorowym i przygotuj szybko wyśmienitą, ciekawą przekąskę, która zaskoczy niejednego!

PASTA Z KOZIEGO SERA Z SUSZONYMI POMIDORAMI
Pasta na bazie koziego sera podawana z krakersami to łatwa i szybka w przygotowaniu przekąska. Świetnie się sprawdzi na każdej imprezie!

Bliny z kremem awokado i fetą
Bliny można podawać na wiele różnych sposobów – w zależności od preferencji – tak by były słodkie lub wytrawne. W tym przepisie dodatkiem jest krem awokado i feta. Koniecznie wypróbuj to połączenie!