Sałatka z pomidorami i truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na letnią sałatkę? Spróbuj doskonałego połączenia pomidorów i truskawek z miodowym sosem!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIESZAMY SKŁADNIKI
Pomidory i truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Sałatę myjemy, otrząsamy do sucha i rwiemy na kawałki. Mozzarellę osączamy i rwiemy na kawałki. Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski.
ROBIMY SOS
Mieszamy ocet, oliwę i miód, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
ŁĄCZYMY SAŁATKĘ Z SOSEM
Do pozostałych składników sałatki dodajemy szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i mieszamy. Sałatkę mieszamy z dressingiem, doprawiamy do smaku i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
819,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
204,8 kcal
Tłuszcz
13,9 g
Węglowodany
13,1 g
Błonnik
8,7 g
Białko
8,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ekspresowy krem z groszku
Pomysł na błyskawiczną zupę dla zabieganych: kremowa kompozycja z zielonego groszku z dodatkiem pysznej mozzarelli!

Krem z borowików
Przepis na prosty i bardzo smaczny krem z borowików. Najlepsza zupa grzybowa jaką kiedykolwiek jadłeś – odwiedź Kuchnię Lidla i przekonaj się sam!

Arancini – faszerowane kulki ryżowe
Zaskakują serowo-pomidorowym nadzieniem i chrupką panierką – mowa o arancini, kuleczkach z ryżu arborio, które łatwo odtworzysz we własnej kuchni dzięki przepisowi Darii!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegetariańskie kanapki
To kanapka wypełniona wszystkim, co najlepsze! Doskonale się sprawdzi jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły, a także podczas spotkań z bliskimi!

Grillowane bataty z sosem chimichurri
Słodkie ziemniaki i ziołowo-pikantny sos to idealne zestawienie. Podaj bataty z sosem chimichurri w formie sałatki na ciepło lub potraktuj je jako dodatek do dań z grilla!

Pieczone frytki warzywne z dipem ziołowym
Zamiast smażenia – pieczenie, zamiast ziemniaków – aż cztery różne rodzaje warzyw, które doskonale nadają się do tego, by przygotować z nich frytki! Zrób tę wyjątkową przekąskę i podaj ją z dipem ziołowym.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Konfitura z cukinii i pomidorów
Zachowaj smak sezonowych warzyw, by powrócić do niego w jesienne dni! Konfitura z cukinii i pomidorów będzie świetnym dodatkiem do ryb i naleśników!

Minitorciki z krewetkami
Połączenie mango i awokado z krewetkami i wędzonym łososiem sprawi, że odkryjesz zupełnie niepowtarzalny smak. To prosta, a zarazem efektowna przystawka na każdą okazję!

Chili con carne
Kulinarna podróż do smaków inspirowanych kuchnią meksykańską: mięso mielone przyrządzone z czerwoną fasolą oraz dodatkiem papryczek chili.