Sałatka szopska • przepis • składniki • przygotowanie
Sałatka szopska to potrawa pochodząca z kuchni bułgarskiej, wymyślona na potrzeby turystyki, która zachwyca swoim prostym, wyrazistym smakiem oraz kolorowym wyglądem. Świeży pomidor, podpieczona papryka, zielony ogórek, czerwona cebula i słony ser tworzą kompozycję, która świetnie sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i letni obiad. Odkryj wraz z nami jak zrobić tę pyszną sałatkę!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MYJEMY WARZYWA
Umyj pomidory, ogórka oraz papryki na sicie. Przemyj także natkę pietruszki. Osusz, odstaw.
PIECZEMY PAPRYKI
Papryki przekrój na pół i wyciągnij z nich gniazda nasienne. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do pieca na ok. 15 minut, a potem wyciągnij i pozwól im przestygnąć przez 10 minut. W międzyczasie przejdź do krojenia reszty warzyw.
OBIERAMY CEBULĘ
Cebulę starannie obierz z łupin, a następnie pokrój ją w cienkie piórka lub drobną kostkę. Wrzuć do miski.
KROIMY RESZTĘ WARZYW
Pomidory i ogórka pokrój w większą kostkę. Wrzuć do miski i wymieszaj z cebulą.
DODAJEMY PAPRYKĘ DO SAŁATKI
Ostudzoną paprykę obierz ze skórki, a następnie pokrój w dużą kostkę i dodaj do miski.
DOPRAWIAMY SAŁATKĘ
Dopraw warzywa solą oraz pieprzem, a następnie skrop je octem oraz oliwą. Całość porządnie wymieszaj.
KRUSZYMY SER
Ser wyciągnij z opakowania, a następnie odcedź go delikatnie z solanki. Wkrusz go wprost do miseczki.
KROIMY NATKĘ PIETRUSZKI
Natkę pietruszki pokrój lub poszatkuj na bardzo drobne kawałki. Posyp nią wierzch sałatki. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1032,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
258 kcal
Tłuszcz
16,1 g
Węglowodany
19,6 g
Błonnik
4,8 g
Białko
10,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni
Wypróbuj przepis na sałatkę z pieczonej cukinii z ostrym dressingiem, pomarańczami, oliwkami i serem feta!

Szakszuka z botwinki
Inna wersja popularnej szakszuki. Tym razem Kinga wykorzystała w przepisie botwinkę i dymkę, które także świetnie łączą się z jajkami. To świetny pomysł na letnie śniadanie!

Gofry z jogurtem i truskawkami
Niech zapach domowych gofrów wypełni cały dom! Te według przepisu Kingi będą wyjątkowo puszyste i chrupiące. Podaj je z jogurtem greckim i truskawkową frużeliną – takie połączenie zasmakuje wszystkim!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Jadalne doniczki z czekolady
Ładne kwiatki! A do tego w pełni jadalne i gwarantujące efekt zaskoczenia! Koniecznie przygotuj te wyjątkowe doniczki skrywające w swym wnętrzu ciasteczka i delikatny wiśniowy mus.

Kolorowa ryba w srebrnych papilotach
Ziołowo-warzywna kompozycja z delikatnym łososiem w roli głównej. Idealna na grilla w towarzystwie chrupiącej bagietki.

Tosty z gruszkami i serem
Wyraziste składniki zamknięte pomiędzy chrupiącymi kawałkami pieczywa. Taki tost zaspokoi każdy głód.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pak choi z jajkiem i wędzonym łososiem
Zobacz, jak przygotować kapustę pak choi! Grillowana lub gotowana z dodatkiem jaj i wędzonego łososia zachwyci każdego amatora azjatyckiej kuchni!

Carpaccio z pomidorów
Latem carpaccio można przyrządzić z pomidorów! Z chrupiącą grzanką i serem kozim będzie doskonałą przekąską!

Marynowane szaszłyki warzywne z grilla
Lekka i zdrowa propozycja dania z rusztu. Marynata z octu balsamicznego i ziół gwarantuje jego niepowtarzalny smak.