Rolady schabowe z serem bałkańskim • przepis • składniki • przygotowanie
Soczyste mięso wypełnione farszem z ogórka gruntowego i słonego sera, a do tego marchew i aromatyczny sos na bazie piwa. Pycha!

Czas przygotowania
75 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ
patelnię grillową tłuczek do mięsa papier do pieczenia naczynie żaroodporne z pokrywką wykałaczki piekarnik rozgrzany do 180°C (termoobieg).
FARSZ DO ROLAD
Ser bałkański kruszymy drobno i wrzucamy do miski, następnie rozgniatamy go widelcem.
SER DOPRAWIAMY MIELONYM
białym pieprzem i niewielką ilością oleju rzepakowego.
DODAJEMY 1 CEBULĘ
dymkę pokrojoną w kosteczkę, 2-3 drobno posiekane ząbki czosnku i obrane ogórki gruntowe, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w kosteczkę (część przygotowanej ilości) oraz 3/4 przygotowanej ilości mięty (same listki, bez łodyg, łodygi odkładamy, a kilka listków pozostawiamy do dekoracji). MIESZAMY.
DOPRAWIAMY JESZCZE ODROBINĄ
oleju rzepakowego.
PONOWNIE MIESZAMY.
ODSTAWIAMY.
ROLADY SCHABOWE PLASTRY
schabu myjemy, osuszamy, następnie zawijamy w folię i dobrze rozbijamy za pomocą tłuczka na grubość około 1/2 cm, równomiernie na całej powierzchni.
DOPRAWIAMY JE ODROBINĄ
białego pieprzu i zawijamy w nie farsz.
SPINAMY WYKAŁACZKAMI.
ROLADKI ZE SCHABU
pieczemy na patelni grillowej (wcześniej natłuszczonej niewielką ilością oleju rzepakowego).
MARCHEWKI NACZYNIE ŻAROODPORNE
wykładamy pergaminem, wkładamy obrane i pokrojone wzdłuż na połówki marchewki, podlewamy je niewielką ilością wody, dodajemy 10-20 g masła, pokrojonego w kostkę, dodajemy zmiażdżone łodygi mięty, sól, biały pieprz i 1 rozgnieciony ząbek czosnku, zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 35-45 minut.
SOS PIWNY DO
garnka wrzucamy masło (2 łyżki), czekamy, aż się rozpuści.
DO ROZPUSZCZONEGO MASŁA
dodajemy taką samą ilość mąki pszennej i energicznie mieszamy aż do momentu powstania zasmażki.
W CZYSTYM GARNKU
upalamy cukier trzcinowy na karmel, 2 małe dymki drobno kroimy.
DO SKARMELIZOWANEGO CUKRU
dodajemy pokrojone dymki, do przesmażonej dymki dodajemy zmiażdżoną gałązkę mięty, całość zalewamy ciemnym piwem.
GDY SOS SIĘ
zagotuje i delikatnie zredukuje, stopniowo dodajemy zasmażkę, gotujemy, mieszamy.
NASTĘPNIE DOPRAWIAMY SOLĄ
i białym pieprzem do smaku. MIESZAMY. WYCIĄGAMY GAŁĄZKĘ: mięty.
ZESTAWIAMY GARNEK Z
ognia, dodajemy pozostałą część ogórków pokrojonych w kosteczkę i pozostałą część świeżej mięty.
SOS PIWNY PRZELEWAMY
na talerz, z roladek wyjmujemy wykałaczki.
ROLADKI UKŁADAMY W
sosie razem z marchewkami wyjętymi z piekarnika. DEKORUJEMY LISTKAMI: mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4422 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1105,5 kcal
Tłuszcz
60,9 g
Węglowodany
49,7 g
Błonnik
9 g
Białko
66,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Banica xxl
Zawijane, wypełnione słonym serem ciasto to esencja kuchni bułgarskiej. Wraz z sałatką stanowi idealny pomysł na obiad.

Ciasto jogurtowo-bananowe ze śliwkami
Niezwykle proste ciasto jogurtowo-bananowe, do którego przygotowania nie potrzeba nawet miksera. Wypróbuj przepis i sprawdź, jak smakuje ten wypiek z dodatkiem śliwek i migdałów.

Roladki z bakłażana z fetą
Przekąska w greckim stylu. Podawane na zimno roladki sprawdzą się podczas każdego przyjęcia. Goście będą zachwyceni!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pizza neapolitańska – przepis na klasyczną neapolitanę
Pizza neapolitańska to ikona włoskiej kuchni oraz kultury. Aromatyczna, pulchna i minimalistyczna pizza wypiekana w wysokiej temperaturze jest praktycznie niemożliwa do przygotowania w domowych warunkach, ale czy na pewno? Przygotowaliśmy dla Ciebie specjalny przepis na pizzę w stylu neapolitańskim, którą da się wypiec w domowym piekarniku. Zrób ją razem z nami!

Chleb orkiszowy faszerowany pastą ziemniaczaną z ricottą
Oryginalny pomysł połączenia pysznego chleba orkiszowego z aromatycznym farszem ziemniaczanym z dodatkiem sera ricotta.

Karmelowy sernik z rosą
Paweł Małecki przygotował kolejny przepis dla fanów sernika! Spróbuj go w wersji karmelowej z bezą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Nalewki z owoców
Paweł Małecki zna także przepisy na nalewki! Zobacz, jak przygotować nalewkę z rokitnika i pigwy, a także głogu.

Ptysie z kremem śmietankowo-waniliowym i malinami lub truskawkami
Najlepszy przepis na wykwintne ptysie z kremowym nadzieniem i pysznym owocowym sosem z dodatkiem wina.

Dutch baby z karmelizowanymi gruszkami i bitą śmietaną
Niezwykle słodkie śniadanie dla całej rodziny czy może ciekawy deser? To Ty decydujesz! Skuś się na dutch baby, czyli pieczonego naleśnika z dodatkiem karmelizowanych gruszek i bitej śmietany.