Roladki ze schabu pod serowym beszamelem • przepis • składniki • przygotowanie
Wykorzystaj przepis Macieja Żurawskiego na roladki ze schabu, zapiekane pod beszamelem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLANSZUJEMY SZPINAK
Szpinak myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, smażymy do zeszklenia. Wrzucamy szpinak, bardzo krótko blanszujemy – tak żeby szpinak tylko lekko ściemniał i zmniejszył objętość. Szpinak przekładamy na talerz i studzimy.
ZWIJAMY ROLADKI ZE SCHABU
Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Oprószamy solą i pieprzem z jednej strony. Na każdym plastrze układamy porcję szpinaku z czosnkiem, kładziemy kawałek sera pleśniowego. Zwijamy dość ciasno.
PRZYGOTOWUJEMY BESZAMEL
Przygotowujemy beszamel – w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę smażymy. Dolewamy mleko. Cały czas mieszając, doprowadzamy do zgęstnienia beszamelu. Dosypujemy rozkruszony ser, delikatnie mieszamy. Doprawiamy pieprzem, gałką muszkatołową i solą (ostrożnie, bo ser pleśniowy jest słony).
ROLADKI ZALEWAMY BESZAMELEM
Beszamelem zalewamy schab. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 25 minut. Gdyby po tym czasie beszamel był jeszcze zbyt blady, włączamy funkcję grilla na około 3-4 minuty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3186,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
796,6 kcal
Tłuszcz
52,6 g
Węglowodany
16 g
Błonnik
52,1 g
Białko
52,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Klopsiki z karpia z suszonymi owocami w sosie piernikowym
Tradycyjny karp w nowoczesnej odsłonie! Niezwykła kompozycja ryby i aromatycznego sosu z suszonych owoców.

Grillowany śledź z kaszą orkiszową i surówką z fenkułu
Spróbuj grillowanych śledzi z sypką kaszą i surówką z fenkułu i cukinii!

Parówki zapiekane z serem — po kanadyjsku
Parówki po kanadyjsku to prosty, a jednocześnie niezwykle smaczny sposób na niecodzienny posiłek. Zapiekane z ciągnącym się serem i chrupiącym bekonem parówki z pewnością skradną serca wszystkich domowników. Poznaj nasz przepis!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kurczak z ostrą pastą curry i liczi!
Kurczak w sosie curry to klasyk? Nie u nas! Dodaj do niego liście kafiru i owoc liczi, a odkryjesz całkiem nowy smak tego dania! To danie, które z pewnością trafi do Twoich ulubionych!

Łosoś spalony sianem z salsą z papryki
Łosoś spalony sianem? Poznaj tradycyjny przepis na rybę z dodatkiem salsy paprykowej. Aromatyczny i smakowity. Musisz tego spróbować!

Pikantne leczo ze schabem i cukinią
Bogactwo smaków i aromatów w jednym garnku! Wyjątkowy przepis łączący kuchnię polską, niemiecką i węgierską.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krewetki w sosie pachnącym Indiami z ryżem basmati
Gdy ją przygotujesz, zobaczysz, że ta aromatyczna potrawa pobudzi Twoje zmysły równie mocno jak podróż do Indii.

Wegański makowiec w polewie czekoladowej
Paweł Małecki zaprasza na wegański makowiec z orzechami, żurawinami i nutą cynamonu, oblany czekoladą!

Gofry na dwa sposoby
Szukasz idealnego przepisu na chrupiące gofry? A może na wyjątkowo puszyste i drożdżowe? Mamy dla Ciebie oba!