Risotto – klasyczny przepis • przepis • składniki • przygotowanie
Włoska kuchnia pełna jest prostych i smacznych przepisów. Jednym z najbardziej klasycznych i reprezentacyjnych dań kuchni półwyspu Apenińskiego jest risotto. Klasyczne risotto na maśle z dodatkiem wina i bulionu potrafi zachwycić swoim smakiem. Jak przyrządzić klasyczne risotto? Przygotuj je razem z nami!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Cebulę wraz z czosnkiem obierz, a następnie drobno pokrój i przełóż do małej miseczki.
PODGRZEWAMY BULION
W rondelku podgrzej bulion. Wywar powinien się gotować przez cały czas przygotowywania risotto.
PODSMAŻAMY RYŻ
Na suchej patelni podpraż lekko ryż, a następnie dodaj do niego oliwę i zamieszaj. Gdy zacznie robić się szklisty, dodaj czosnek i cebulę i ponownie zamieszaj. Całość smaż, aż warzywa nabiorą lekko rumianego koloru.
DODAJEMY WINO
Gdy składniki zmiękną, zalej całość winem i wymieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj przez kilka minut, aby płyn się zredukował.
DODAJEMY BULION
Gdy wino prawie całkiem się zredukuje, to czas na dodanie bulionu. Nabierz bulion chochlą i dolej do reszty składników na patelni. Dodawaj bulion partiami, cały czas mieszając składniki znajdujące się na patelni. Każda z partii dodawanego bulionu powinna lekko się wchłonąć przed dodaniem kolejnej. Gotowanie ryżu z bulionem powinno trwać ok. 15-20 minut.
PRZYPRAWIAMY RISOTTO
Pomimo dodania bulionu, risotto należy doprawić solą oraz pieprzem do smaku i całość wymieszać. Możesz także użyć swoich ulubionych ziół, ale w klasycznym przepisie nie są one potrzebne.
WYKAŃCZAMY RISOTTO
Pod sam koniec przyrządzania risotto, należy dodać masło i wymieszać. Gdy masło połączy się resztą składników, lekko zagęszczając sos, zetrzyj parmezan na tarce i ponownie zamieszaj. Risotto powinno mocno zgęstnieć i stać się kremowe. Tak przyrządzone risotto możesz śmiało przełożyć na talerze albo dodać do niego ulubione składniki np. suszone pomidory czy podsmażony zielony groszek z marchewką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1224,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
408,1 kcal
Tłuszcz
22,5 g
Węglowodany
31,3 g
Błonnik
0,5 g
Białko
15,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto kawowo-wiśniowe
Ciasto kawowo-wiśniowe sprawdzi się zarówno na rodzinnych przyjęciach, jak i w słodkie weekendy!

Wegetariańskie leczo z kurkami
Wykorzystaj świeże kurki i najlepsze sezonowe warzywa, by przygotować wegetariańskie leczo pełne kolorów i smaków lata!

Serniczki na owsianym spodzie
Serniczki na wielkanocny stół: dla każdego łasucha po jednym! Orzechowo-owsiany spód i czekoladowo-serowa masa doskonale łączą się w tym pysznym deserze. Zakochasz się w nim od pierwszej łyżeczki!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Smażony kurczak z ryżem w sosie sezamowym
Pyszny smażony kurczak z ryżem z frytkownicy beztłuszczowej! Rozsmakuj się w tym pysznym daniu z dodatkiem aromatycznego sosu sezamowego i zaskocz bliskich nowym pomysłem na obiad.

Muffiny o smaku pizzy
Kto powiedział, że muffiny muszą być słodkie? Wypróbuj przepis na ciasteczka o smaku pizzy z salami i mozzarellą.

Bajgle z różowym serkiem, łososiem i awokado
Każdy dzień rozpoczęty takim śniadaniem musi być udany! Przygotuj (dla siebie lub bliskiej osoby) śniadaniowe bajgle z różowym serkiem i dodatkami. Będzie pożywnie i pysznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z burakiem, gruszką i bryndzą
Lubisz proste i sprawdzone połączenia wyjątkowych składników? Spróbuj sałatki z pieczonych buraków z karmelizowaną gruszką i bryndzą!

Ciasto z gruszkami – przepis
Lekki placek, pełen słodkich gruszek. Jego smak na pewno Cię zaskoczy, gdyż charakter nadaje tutaj aromat mleczka kokosowego.

Imbirowo - cytrynowe krewetki z chilli na grzankach
Wyśmienity przepis na udane przyjęcie: delikatne krewetki połączone z aromatem pietruszki i wyraźną cytrynową nutą.