Pikantne polędwiczki z zapiekanką z cykorii z serem fontina i mozzarellą • przepis • składniki • przygotowanie
Włoski ser fontina posłuży do przygotowania zapiekanki idealnie pasującej do grillowanych polędwiczek.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE ROZGRZEJ PIEKARNIK
do 200°C (termoobieg).
PRZYGOTUJ PATELNIE GRILLOWA,
mozdzierz, recznik papierowy, 4 małe lub 1 duze naczynie zaroodporne, papier do pieczenia.
PRZYGOTOWANIE SER FONTINA
okrawamy ze skórki, następnie kroimy w paseczki, a później w kosteczkę.
PODOBNIE KROIMY
mozzarellę.
OBA RODZAJE SERÓW
przekładamy do garnka, zalewamy 250 ml mleka, ser dokładnie zanurzamy w mleku, przykrywamy i odstawiamy w temperaturze pokojowej na mniej więcej 45-60 minut.
POLĘDWICZKI POZBAWIAMY BIAŁYCH
błonek, kroimy na pół, przekładamy do naczynia.
DO MOŹDZIERZA DODAJEMY
1/2 opakowania kminku, 1 1/2 łyżki pieprzu w ziarnach, 1 łyżkę soli i całość ucieramy.
KAWAŁKI POLĘDWICZEK POLEWAMY
niewielką ilością oliwy z oliwek i obtaczamy w przyprawach.
POLĘDWICZKI PRZEKŁADAMY DO
lodówki na 20 minut (najlepiej na kilka godzin).
W GARNKU ZAGOTOWUJEMY
wodę, następnie ją solimy.
DOBRZE UMYTE CYKORIE
gotujemy przez 15 minut.
UGOTOWANE CYKORIE PRZEKŁADAMY
do miseczki i przelewamy zimną wodą.
SUSZYMY ZA POMOCĄ
ręcznika papierowego.
CYKORIĘ KROIMY NA
pół, za pomocą noża odcinamy piętki cykorii na ukos.
KAŻDĄ POŁÓWKĘ CYKORII
zawijamy w plaster szynki prosciutto.
ZAWINIĘTE W SZYNKĘ
połówki cykorii rozkładamy w kilku mniejszych lub 1 dużym naczyniu żaroodpornym.
GARNEK Z SERAMI
i mlekiem przekładamy na palnik i cały czas mieszamy (aby zapobiec przywieraniu sera) do momentu uzyskania kremowej konsystencji.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
dodajemy 2 roztrzepane żółtka umytych jaj i mieszamy.
CAŁY CZAS MIESZAJĄC
doprawiamy szczyptą gałki muszkatołowej, pieprzem i sokiem z 1/2 cytryny.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
NA CYKORIĘ WYLEWAMY
sos serowy.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY STARTYM
na tarce o małych oczkach serem grana padano.
NA CYKORIĘ WYKŁADAMY
kawałki masła.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na mniej więcej 10-15 minut, aż całość zarumieni się z góry.
NA PATELNI GRILLOWEJ
podgrzewamy niewielką ilość oleju rzepakowego.
POLĘDWICZKI GRILLUJEMY 2
minuty z każdej strony.
NASTĘPNIE PRZEKŁADAMY NA
kratkę wyłożoną papierem do pieczenia, czekamy 3-4 minuty i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
PIÓRKA CZERWONEJ CEBULI
dokładnie rozdzielamy.
NA PODŁUŻNE TALERZE
wykładamy rukolę, na rukoli układamy piórka czerwonej cebuli.
NA CEBULI UKŁADAMY
suszone pomidory pokrojone w paseczki, kilka kawałków gorgonzoli.
GRUSZKĘ KROIMY NA
ćwiartki, wyjmujemy pestki, ćwiartki kroimy wraz ze skórą w cienkie talarki. UKŁADAMY NA: sałacie.
W CZYSTYM NACZYNIU
mieszamy miód kremowy, ocet balsamiczny i 3 łyżki oliwy z oliwek, sól i pieprz.
POLĘDWICZKI WYJMUJEMY Z
piekarnika, odstawiamy na chwilę.
ZAPIEKANKĘ Z CYKORII
przekładamy na górną kratkę i jeszcze chwilę zapiekamy (mniej więcej 5 minut).
POLĘDWICZKI PODAJEMY POKROJONE
na sałatce polanej winegretem i z zapiekanką z cykorii.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4466 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1116,5 kcal
Tłuszcz
63,5 g
Węglowodany
33,1 g
Błonnik
102,4 g
Białko
102,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fasolka szparagowa z kurkami i orzechami włoskimi
Zupełnie nowy sposób na przygotowanie pysznej fasolki szparagowej. Podana z kurkami i orzechami zaskoczy smakiem!

Grillowane szaszłyki z klopsików z serem halloumi
Pyszne szaszłyki z delikatnymi klopsikami, serem halloumi i warzywami. To świetny pomysł na grilla lub na lekki obiad z patelni grillowej.

Gnocchi z burakiem
Kluseczki w włoskim stylu – kuzynki polskich kopytek – dzięki przepisowi Kingi rumienią się od buraka! Spróbuj, jak smakuje buraczane gnocchi z dodatkiem rukoli i orzeszków pinii!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!

Gofry brownie z konfiturą pomarańczową
Brownie w postaci gofrów? Oczywiście! Wypróbuj ten wyjątkowy przepis i podaj je z niezwykłą konfiturą z pomarańczy!

Chrzanowo-czosnkowe purée ziemniaczane
Wariacja na temat klasycznego purée. Dodatek chrzanu i czosnku nadaje mu wyrazisty smak i intensywny aromat.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Bożonarodzeniowe ciasto miodowe
Blaty słodkiego ciasta z chrupiącymi orzechami przełożone kremem z kaszy manny. Efektowny deser nie tylko na święta!

Tartaletki limonkowe
Pyszne tartaletki, wypełnione kremem limonkowym, z opalaną włoską bezą. Znakomita słodka przekąska na imprezowe okazje!

2 sposoby na łososia - tradycyjny i nowoczesny
Łosoś tradycyjny czy gotowany na parze? Wypróbuj propozycje Darii i Karola i wybierz swoją ulubioną kompozycję smakową!