Pikantne leczo ze schabem i cukinią • przepis • składniki • przygotowanie
Bogactwo smaków i aromatów w jednym garnku! Wyjątkowy przepis łączący kuchnię polską, niemiecką i węgierską.

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PLASTRY SCHABU KROIMY
na dość duże kawałki i przyprawiamy solą, białym pieprzem oraz ostrą papryką.
SMAŻYMY NA ROZGRZANYM
oleju z obu stron na złoty kolor.
MIĘSO PRZEKŁADAMY DO
żeliwnego naczynia, w którym będziemy dusić leczo.
NA PATELNIĘ PO
smażeniu wlewamy 50ml białego wina, chwilę gotujemy i zredukowanym sosem zalewamy plastry schabu.
OGÓREK I CEBULĘ
kroimy w grubą kostkę, papryki i cukinię na większe kawałki, a czosnek w plastry.
NA JEDNEJ PATELNI
(nie myjemy jej!) smażymy kolejno warzywa.
PRZED SMAŻENIEM KAŻDEJ
kolejnej partii warzyw natłuszczamy patelnię olejem.
CEBULĘ I CZOSNEK
szklimy na rozgrzanym oleju.
2/3 PRZEKŁADAMY DO
naczynia żeliwnego, pozostałą część wykładamy na czysty talerz.
SMAŻYMY CHWILĘ OGÓRKI
kiszone i w całości przekładamy je do mięsa.
NASTĘPNIE SMAŻYMY
paprykę.
2/3 PRZEKŁADAMY DO
naczynia żeliwnego, 1/3 na talerz z cebulą i czosnkiem.
POWTARZAMY CZYNNOŚĆ Z
cukinią.
NA TEJ SAMEJ
patelni przygotowujemy sos: krótko smażymy koncentrat pomidorowy, dodajemy pomidory pelati, niewielką ilość wody, mieszamy i zagotowujemy.
PRZYPRAWIAMY CUKREM, SOLĄ
i pieprzem, dodajemy skórkę z cytryny.
SOS PRZEKŁADAMY DO
naczynia z mięsem i warzywami.
NA PATELNIĘ WSYPUJEMY
ostrą i słodką paprykę, podsmażamy i zalewamy pozostałą ilością białego wina.
ZAGOTOWUJEMY, DODAJEMY SZCZYPTĘ
cukru, redukujemy.
MIĘSO I WARZYWA
w naczyniu żeliwnym posypujemy oregano i zalewamy zredukowanym winem.
DODAJEMY MASŁO ORAZ
utaertą w moździerzu kolendrę.
WSZYSTKO RAZEM MIESZAMY
i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut.
POD KONIEC GOTOWANIA
do naczynia dodajemy odłożone na talerzu warzywa, mieszamy, posypujemy posiekaną natką pietruszki.
GOTOWE LECZO PRZEKŁADAMY
do miseczki lub na talerz.
NA WIERZCH KAŻDEJ
porcji wykładamy po łyżce kwaśnej śmietany i dekorujemy kilkoma listkami pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2207,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
551,9 kcal
Tłuszcz
30,9 g
Węglowodany
34,3 g
Błonnik
30,2 g
Białko
30,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gołąbki z kaszą pęczak i grzybami
Przepis Kingi Paruzel na gołąbki – w liściach kapusty włoskiej z kaszą pęczak!

Białe bolognese
Bolognese w białej wersji? Koniecznie sprawdź ten przepis! Wystarczy 15 minut, aby przygotować pyszny i kremowy makaron z mascarpone i parmezanem.

Polenta z sosem z pieczonej papryki
Polenta to ludowa potrawa kuchni w stylu włoskim. Spróbuj jej z gęstym sosem z pieczonej papryki, z dodatkiem oliwek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Łosoś w sojowo-imbirowej marynacie
Delikatny pieczony łosoś w aromatycznej marynacie w azjatyckim stylu oczaruje fanów ryb swym imbirowym aromatem.

Arroz de marisco, czyli ryż z owocami morza
Dobry pomysł na owoce morza? Wypróbuj propozycję Karola! Połączenie ich z ryżem do paelli, świeżą kolendrą, kiełbasą chorizo i limonką z pewnością przypadnie Ci do gustu!

Wontony z kurczakiem i pikantnym aromatyzowanym olejem
Pierożki wonton to uwielbiane danie kuchni chińskiej. Kinga faszeruje je świetnie doprawionym mięsem z kurczaka i podaje z dodatkiem pikantnego aromatyzowanego oleju. Sprawdź, jak przygotować pierożki wonton w domu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczona owsianka à la brownie
Owsianka à la brownie – to dopiero jest pyszne i pożywne śniadanie! Wypróbuj koniecznie i rozsmakuj się w potrawie Kingi!

Focaccia z oliwkami, pomidorami i bazylią
Rumiane ciasto drożdżowe z aromatycznymi dodatkami. Tradycyjna przekąska we włoskim stylu, którą przygotujesz we własnej kuchni.

Czekoladowe ciasteczka
Proste w przygotowaniu ciasteczka, które pokocha każdy miłośnik czekolady. Tak dobre, że znikają zaraz po upieczeniu!