Piersi kurczaka sous-vide z gotowaną marchewką • przepis • składniki • przygotowanie
Jak gotować metodą sous-vide? Prosty przepis Karola na delikatną pierś kurczaka podaną z maślaną marchewką pozwoli Ci odkryć nowy sposób na przygotowanie wartościowego i smacznego obiadu dla całej rodziny!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PAKUJEMY PRÓŻNIOWO PIERŚ KURCZAKA
Folię do żywności zgrzewamy za pomocą pakowarki próżniowej tak, by stworzyć dwie osobne kieszonki. W foliowych kieszonkach umieszczamy piersi kurczaka, masło i świeży tymianek.
GOTUJEMY PIERSI KURCZAKA
Za pomocą cyrkulatora do gotowania metodą sous-vide podgrzewamy wodę w dużym garnku. Woda powinna osiągnąć temperaturę 62°C.
GOTUJEMY MARCHEW
Folię do żywności zgrzewamy za pomocą pakowarki próżniowej tak, by stworzyć jedną, obszerną kieszonkę. Marchew obieramy, myjemy i łączymy w foliowej kieszonce z masłem i tymiankiem.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Liście mięty łączymy w wysokim naczyniu z octem balsamicznym, sosem worcestershire, miodem i oliwą z oliwek. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładki, jednolity sos.
PRZESMAŻAMY UGOTOWANĄ PIERŚ KURCZAKA
Piersi wyjmujemy z garnka. WAŻNE! Jeśli nie mamy zamiaru podawać mięsa od razu po ugotowaniu metodą sous-vide i chcemy przechować je do następnego dnia, hartujemy je w wodzie z kostkami lodu.
PODAJEMY DANIE
Ugotowaną marchew wyjmujemy z worka, kroimy wzdłuż na pół, a następnie na mniejsze kawałki. Przesmażoną pierś kurczaka kroimy w grube plastry i układamy na talerzu razem z pokrojoną marchewką. Opcjonalnie: doprawiamy solą i pieprzem. Całość polewamy sosem miętowym. Dekorujemy z wierzchu świeżym tymiankiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2075,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
518,9 kcal
Tłuszcz
38,3 g
Węglowodany
21,0 g
Błonnik
23,1 g
Białko
23,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka pistacjowe z białą czekoladą
Połączenie pistacji, migdałów i białej czekolady to smak, do którego będziesz wracać! Przepis Pawła na szybkie i proste ciasteczka warto mieć pod ręką, zawsze gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Twarożek tofu z warzywami
Twarożek z tofu to smakowita propozycja, która świetnie sprawdzi się nie tylko na śniadanie! Zobacz, jak szybko przygotujesz pyszny dodatek do kanapek dla całej rodziny.

Shake sojowy z jagodami i gruszką
Shake na mleku sojowym może smakować równie dobrze. Szczególnie w połączeniu ze słodkimi owocami.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.

Ciasto ze śliwkami i kruszonką
Pachnący placek ze śliwkami i kruszonką — to ciasto to prawdziwy rarytas dla miłośników słodkości. Deser łączący w sobie soczyste śliwki, miękki biszkopt oraz chrupiącą kruszonkę idealnie sprawdza się na wszelkie uroczystości, jak i bez okazji, gdy najdzie Cię ochota na słodkie. Poznaj nasz przepis na ucierane ciasto ze śliwkami i kruszonką.

Pasztet z kaszy jaglanej
Wraz z nadejściem świąt Wielkanocnych, wiele osób poszukuje kreatywnych i smacznych alternatyw dla tradycyjnych dań mięsnych. Jednym z wyjątkowych przepisów, którym warto zaskoczyć najbliższych, jest wegetariański pasztet z kaszy jaglanej. To lekka i aromatyczna propozycja, która doskonale wpisuje się w ducha świąt. Sprawdź nasz przepis na pasztet z kaszy jaglanej!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grzybowy sos pieczeniowy
Aromatyczny wegański grzybowy sos pieczeniowy, który będzie idealnym dodatkiem do wielu dań. Sprawdź, jak prosto go przygotować, i odmień swoje obiady!

Ciasteczka brownie – wegańskie!
Ekstremalnie czekoladowe, roślinne ciasteczka z miękkim środkiem i chrupką skórką. Łatwe w przygotowaniu i przepyszne w smaku.

Sałatka ziemniaczana do grilla
Kiedy zbliżają się ciepłe dni, zaczyna chodzić nam po głowie otwarcie sezonu grillowego. Z tej okazji przygotowaliśmy dla Ciebie przepis na sałatkę ziemniaczaną, idealną do grilla. Ten przepis jest nie tylko niezwykle na czasie, ale także wykorzystuje pewien magiczny składnik, czyli smashed potatoes. Sałatka z gniecionymi ziemniakami, wzbogacona o świeżą zieleninę jest równie rześka, co sycąca.