Pierogi z serem i kaszą • przepis • składniki • przygotowanie
Lekki farsz z twarogu i kaszy w połączeniu z dobrze wyrobionym, aksamitnym ciastem: tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. Przygotuj i sprawdź, jak szybko znikają z talerza!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY FARSZ
Kaszę gotujemy i studzimy. Cebulę kroimy w niedużą kostkę i smażymy, aż będzie rumiana. W misce mieszamy twaróg, kaszę, cebulę, jajko i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem.
WYRABIAMY CIASTO
Zalewamy mąkę wrzątkiem i mieszamy drewnianą łyżką. Kiedy ciasto ostygnie, dodajemy jajko, olej rzepakowy i sól. Wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite.
FORMUJEMY PIEROGI
Wałkujemy cienko, wycinamy kółka szklanką lub małą miseczką, napełniamy farszem i zlepiamy dokładnie brzegi.
GOTUJEMY I PODAJEMY PIEROGI
W dużym garnku gotujemy wodę, solimy ją, wrzucamy pierogi partiami i gotujemy ok. 3-4 minut. Wyławiamy łyżką cedzakową bezpośrednio na talerz lub na durszlak.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2859,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
476,5 kcal
Tłuszcz
8,3 g
Węglowodany
78,0 g
Błonnik
22,2 g
Białko
22,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort migdałowy "Mandorla
Pyszne ciasto, w którym tradycyjną mąkę zastąpiono mielonymi migdałami. Warto je przygotować – efekt jest powalający!

Wegańskie leczo ze śliwką
Przepis na wegańskie leczo Kingi Paruzel czeka na Ciebie! Zobacz, jak szybko i łatwo przygotujesz ten doskonały posiłek!

Chipsy ziemniaczane z solą, tymiankiem i kolorowym pieprzem
Domowy sposób na pyszną chrupiącą przekąskę oprószoną przyprawami – idealny pomysł na spotkania w gronie przyjaciół!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Domowe lody śmietankowo-malinowe na 5 sposobów
Na upał najlepszym deserem będą domowe lody, które możesz podać aż na 5 sposobów!

Pyzy ziemniaczane
Ziemniaczane pyzy to świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak je przygotować!

Rosyjska zupa ogórkowa z kaszą pęczak
Wykorzystaj kiszone ogórki, kaszę pęczak i warzywa korzeniowe, by przygotować prostą i lekką zupę ogórkową, popularną w kuchni rosyjskiej.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Skrzydełka w miodzie pieczone
Czy jest coś lepszego niż soczyste, pieczone skrzydełka w słodko-słonej glazurze? Skrzydełka w miodzie to danie, które zachwyca idealnym połączeniem chrupiącej skórki i delikatnego mięsa. Sprawdź, jak zrobić genialne skrzydełka w miodzie z piekarnika!

Zapiekana polędwica wieprzowa na białej fasoli
Delikatna polędwica wieprzowa zapieczona z mozzarellą. Smakuje doskonale z dodatkiem białej fasoli.

Błyskawiczne pierniczki
Przy użyciu termorobota MC Smart wszystko jest prostsze, a zwłaszcza wyrabianie ciasta na pierniczki! Sprawdź, jak szybko zrobić te pyszne ciasteczka.