Pieczone piersi kurczaka z tapenadą i boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Żadnego smażenia, wystarczy wsadzić do piecyka i gotowe. No prawie... Szczegóły w bardzo prostym przepisie.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ JEDNO DUŻE
naczynie żaroodporne lub jedno średnie i jedno małe naczynie żaroodpornepier Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (termoobieg).
TAPENADA OLIWKI BEZ
pestek, kapary, anchois, czosnek, oliwę z oliwek oraz pieprz miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
PIERSI KURCZAKA UMYTE
i osuszone piersi kurczaka nacinamy, robiąc kieszonki.
KIESZONKI POSYPUJEMY ODROBINĄ
pieprzu i smarujemy od środka tapenadą.
NASTĘPNIE ZAMYKAMY JE
i doprawiamy pieprzem.
2-3 NACHODZĄCE NA
siebie plasterki boczku układamy na desce i owijamy nimi pierś kurczaka.
TĘ SAMĄ CZYNNOŚĆ
powtarzamy z każdą kieszonką.
DO NACZYNIA ŻAROODPORNEGO
wlewamy dwie łyżki oliwy, dno posypujemy częścią liści świeżego rozmarynu.
NASTĘPNIE UKŁADAMY OBRANE
ziemniaki pokrojone w talarki, które doprawiamy solą i pieprzem.
NA TALARKACH W
równych odstępach układamy kieszonki z kurczaka i posypujemy czosnkiem pokrojonym w cienkie półtalarki.
POKROJONĄ W CIENKIE
paski paprykę polewamy odrobiną oliwy, przyprawiamy pieprzem i solą. MIESZAMY.
PAPRYKĘ PRZEKŁADAMY DO
naczynia żaroodpornego, dolewamy 3-4 łyżki białego wina i posypujemy kilkoma gałązkami świeżego rozmarynu.
WSTAWIAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 40-45 minut.
POMIDORY POMIDORY Z
gałązką wkładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy je odrobiną oliwy, posypujemy solą i pieprzem.
WKŁADAMY NA 25-30
minut do piekarnika, w którym piecze się kurczak.
JAK PODAWAĆ?.
UPIECZONEGO KURCZAKA Z
ziemniakami oraz pomidory wyjmujemy z piekarnika.
PIECZONE POMIDORY PRZEKŁADAMY
do naczynia z kurczakiem.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY POSIEKANYM
szczypiorkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2854,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
713,5 kcal
Tłuszcz
36,1 g
Węglowodany
29,5 g
Błonnik
65,2 g
Białko
65,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa chrzanowa na zakwasie
Aromatyczna zupa chrzanowa na zakwasie, którą zachwycisz bliskich na Wielkanoc i nie tylko. To idealny pomysł na pyszne pierwsze danie!

Chłodnik z botwiny z ogórkiem i szczypiorem
Zobacz, jak przygotować doskonały chłodnik według Karola Okrasy. Nie zabraknie w nim rzodkiewki, ogórka, koperku i oczywiście ziemniaków z okrasą!

Carskie tosty
Jaki jest idealny tost śniadaniowy według Karola Okrasy? Taki, który składa się z aromatycznego gęstego beszamelu, ciągnącego się sera i zblanszowanego szpinaku. Carski tost to zapowiedź doskonałego dnia!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zapiekanka z bakłażanów z mozzarellą i parmezanem
Przepyszna zapiekanka z bakłażanów, która podbije serce Twoje i Twoich gości! Spróbuj połączenia bakłażanów, mozzarelli i parmezanu. Gwarantujemy, że ten przepis trafi na listę Twoich ulubionych!

Sałatka z kaczką, gruszką i buraczkiem
Oryginalna francuska sałatka z kaczką w towarzystwie orzeźwiającej gruszki i aromatycznego buraka.

Zupa fasolowa
Zupa idealna, która smakuje o każdej porze roku! Wypróbuj przepis i ciesz się jej aromatycznym smakiem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Curry wegańskie z papają i orzechami nerkowca
Smak papai, ryżu jaśminowego i mleczka kokosowego przeniesie Cię do Azji! Koniecznie wypróbuj przepis na wegańskie curry!

Zupa prowansalska z francuskim serem
Chrupiące jarzyny, kremowy ser pavé i esencjonalny bulion łączą się w lekkiej, delikatnej zupie prowansalskiej. Przygotuj ją, wykorzystując sprawdzony przepis Karola.

Francuskie kanapki na 2 sposoby i talerz rozmaitości
Proste, szybkie, przepyszne i idealne na imprezową przekąskę! Przygotuj 2 rodzaje kanapek w francuskim stylu i podaj je na talerzu rozmaitości pełnym innych smacznych kąsków.