Picatta wieprzowa z sosem pomidorowym i purée z cukinii • przepis • składniki • przygotowanie
Kiedy znudzą Ci się schabowe, przygotuj potrawę, którą na południu Europy nazywają picatta. Jej smak mile Cię zaskoczy.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TARKĘ PRZYGOTUJ
wcześniej Ziemniaki obierz, umyj pokrój na mniejsze kawałki i gotuj w lekko osolonej wodzie do miękkości.
ODCEDŹ, ODSTAW DO
wystudzenia.
PURÉE ROZGRZEWAMY OLIWĘ
na patelni i wrzucamy cebulę pokrojoną w kostkę – smażymy ok. 2 MINUT.
DODAJEMY CUKINIĘ POKROJONĄ
w talarki o grubości ok.
2 CM I
smażymy ok. 10 MINUT, DODAJEMY: drobno posiekany czosnek. CAŁOŚĆ CHWILĘ: smażymy.
PRZYKRYWAMY POKRYWKĄ I
dusimy przez 10 minut (jeśli cukinie nadal będą puszczać wodę czas duszenia wydłużamy nawet do 30 minut), co chwilę mieszając. CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY: solą.
JEŚLI NA PATELNI
pojawi się zbyt dużo wody, zdejmujemy pokrywkę.
DODAJEMY UGOTOWANE ZIEMNIAKI,
chwilę mieszamy, a następnie miksujemy.
DODAJEMY 4 ŁYŻKI
śmietany, gotujemy na małym ogniu aż do uzyskania konsystencji purée.
PRZYPRAWIAMY SOLĄ, PIEPRZEM
i gałką muszkatołową.
SOS W RONDELKU
rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną cebulę; kiedy cebula się zeszkli, dodajemy posiekany czosnek.
CAŁOŚĆ SMAŻYMY MNIEJ
więcej 2-3 minuty.
NASTĘPNIE WLEWAMY WINO,
czekamy, aż częściowo odparuje, dodajemy przecier pomidorowy, gotujemy na małym ogniu ok. 10 MINUT, DOPRAWIAMY: solą, pieprzem i cukrem.
NA KONIEC DODAJEMY
pokrojone w talarki oliwki, w dalszym ciągu gotujemy wszystkie składniki przez 5 minut.
PANIERKA DO MISKI
dodajemy jajka, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy, dodajemy starty na tarce ser grana padano.
DO DRUGIEGO NACZYNIA
wrzucamy mąkę.
UMYTE, OSUSZONE I
oczyszczone z błonek plastry schabu doprawiamy z dwóch stron pieprzem i solą.
NASTĘPNIE SCHAB OBTACZAMY
w mące i serowej panierce. SMAŻYMY Z KAŻDEJ: strony ok.
2-3 MINUT NA
średnim ogniu.
JAK PODAWAĆ NA
talerz wykładamy purée i sos pomidorowo-oliwkowy, następnie nakładamy wysmażone plastry schabu.
DEKORUJEMY NATKĄ
pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3780,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
945,0 kcal
Tłuszcz
54,7 g
Węglowodany
49,0 g
Błonnik
61,2 g
Białko
61,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Piersi z kurczaka z szynką schwarzwaldzką
Przepis, dzięki któremu z kilku składników stworzysz wyjątkowy obiad. Kurczak, szynka i warzywa to pyszna kompozycja.

Wegańskie ciasteczka śniadaniowe bez cukru
Wypróbuj przepis na te pyszne i pożywne ciasteczka wegańskie! Idealne solo lub jako dodatek do jogurtu i owoców.

Batony imbirowo-marcepanowe
Tak przygotowane batony świetnie sprawdzą się jako rozgrzewający i słodki upominek dla najbliższych!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Arancini – kulki ryżowe
Tradycyjne, nadziewane kuleczki ryżowe we włoskim stylu. Staną się wspaniałą przystawką i hitem każdej imprezy rodzinnej lub ze znajomymi.

Wieniec wielkanocny
Jaki jest wieniec wielkanocny? Pełen warzyw i kolorowy! Aby przełamać rutynę dań, które zwykle serwujemy w te święta, koniecznie wypróbuj drożdżowy wieniec i zadbaj o warzywa w diecie.

Ciasteczka jaglano-kokosowe
Idealna słodka przekąska dla każdego, w dodatku z zaledwie 6 składników? To muszą być ciasteczka bez glutenu, bez dodatku cukru i odpowiednie dla wegan. To deser, który naprawdę zachwyca smakiem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z bakłażanem, szpinakiem i serem feta
Lekka, kilkuskładnikowa sałatka o intensywnym smaku. Sprawdzi się jako dodatek do dań mięsnych lub samodzielna potrawa.

Kokosowa sałatka z fasolką szparagową
Brak pomysłu na fasolkę? Przygotuj ją z lekko kwaśnym kokosowym sosem i zaskocz znajomych smakiem Orientu.

Gofry z jogurtem i truskawkami
Niech zapach domowych gofrów wypełni cały dom! Te według przepisu Kingi będą wyjątkowo puszyste i chrupiące. Podaj je z jogurtem greckim i truskawkową frużeliną – takie połączenie zasmakuje wszystkim!