Nowoczesna maczanka w azjatyckim stylu • przepis • składniki • przygotowanie
Maczanka krakowska to dość tradycyjne danie pochodzące z tego miasta. Warto jednak poza klasycznym przepisem wypróbować propozycję Karola z dodatkiem imbiru, kolendry, chili i limonki!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Cebulę, por i marchewkę kroimy w kostkę o boku ok. 1 cm, a 2 ząbki czosnku w cienkie plastry. Na dnie żeliwnego naczynia rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim wszystkie warzywa, aż cebula się zeszkli.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Do podsmażonych warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i kumin i podgrzewamy przez ok. 2-3 minuty. Całość zalewamy kwasem chlebowym i wodą, a także dodajemy tymianek i masło pocięte na mniejsze kawałki.
PIECZEMY KARKÓWKĘ
Do sosu przekładamy karkówkę i zagotowujemy go. Następnie przykrywamy naczynie i przekładamy je do rozgrzanego piekarnika. Karkówkę pieczemy przez ok. 3,5-4 godziny, aż mięso będzie miękkie.
ŁĄCZYMY KARKÓWKĘ Z DODATKAMI
Upieczoną karkówkę przekładamy do miski i szarpiemy widelcem na mniejsze kawałki. Następnie dodajemy do niej ok. 1-2 łyżki sosu (bez warzyw) i dokładnie mieszamy. Papryczkę chili, obrany ze skórki imbir i kolendrę bardzo drobno siekamy. Ogórka przekrawamy na pół i kroimy w cienkie słupki (julienne). Wszystkie przygotowane składniki przekładamy do miski z karkówką i skrapiamy sokiem z ¼ limonki, połową łyżki miodu i oliwą. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY ŚWIEŻE DODATKI
Kapustę dość drobno siekamy. Gruszkę kroimy w cienkie słupki. Tak przygotowane składniki przekładamy do miski, skrapiamy sokiem z pozostałej części limonki i połową łyżki miodu i mieszamy.
SKŁADAMY MACZANKĘ
Sosem (bez warzyw) pozostałym po pieczeniu karkówki obficie polewamy każdą połówkę pieczywa. Na każdą połówkę przekładamy karkówkę i świeże dodatki. Każdą kanapkę dekorujemy szczypiorkiem pokrojonym w dość długie kawałki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2816,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
938,8 kcal
Tłuszcz
62,8 g
Węglowodany
82,8 g
Błonnik
11,1 g
Białko
43,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zielony sok z kapusty i owoców
Detoks lub po prostu coś naprawdę naładowanego dobrą energią! Przygotuj ten kapuściano-owocowy sok i spróbuj niezwykłego połączenia białej kapusty i owoców!

Kisiel z czerwonych owoców
Ten prosty przepis na domowy kisiel pełen owoców jagodowych zdecydowanie zachwyca. Do tego odrobina bitej śmietany lub szklanka mrożonej kawy i deser na letni dzień gotowy!

Sałatka jarzynowa z purée jabłkowym i majonezem
Sałatka jarzynowa w zupełnie nowej odsłonie! Gotowane warzywa i purée jabłkowe – oto sposób Andrzeja Polana na udane święta!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Babeczki pomidorowe z mozzarellą
Przygotuj wytrwane babeczki z pomidorów! Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i na lunch do pracy!

Kurczak i brukselka w sosie pomarańczowym
Doskonały, orzeźwiający sos pomarańczowy z kurczakiem. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu bądź jako forma potrawki.

Fasolka po bretońsku
Dania jednogarnkowe to zawsze dobry pomysł na szybki obiad! Poznaj przepis na fasolkę po bretońsku z boczkiem i kiełbasą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grillowane udka kurczaka zawijane w boczek
Grillowane udka z kurczaka, owinięte boczkiem, podane w aromatycznym sosie sezamowym i przygotowywane w stylu amerykańskiego BBQ, to pyszny pomysł na spotkanie z rodziną i przyjaciółmi, który zachwyci każdego fana grillowania

Kanapka z polędwicą i jajkiem
Coś znacznie więcej niż zwykła bułka z szynką! Wypróbuj przepis Karola na kanapkę z polędwicą i jajkiem w koszulce – sprawdzi się na imprezach, a kolację zamieni w małą ucztę!

Tort czekoladowy z orzechami włoskimi
Taki deser uświetni każdą okazję! Czekolada, orzechy włoskie, figi i słodka twarogowa masa tworzą wyśmienitą kompozycję.