Muffiny marchewkowe • przepis • składniki • przygotowanie
Korzenne przyprawy, marchew i pomarańcze – te muffinki to doskonały jesienny deser!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY MUFFINY
Formę do muffinów smarujemy masłem i oprószamy mąką. Ciasto przekładamy do formy, wypełniając zagłębienia do ¾ wysokości. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez około 15-18 minut. Przed wyjęciem muffinów sprawdzamy patyczkiem, czy są upieczone. Odstawiamy do wystudzenia.
OBLEWAMY MUFFINY POLEWĄ
Czekoladę rozpuszczamy i łączymy z jogurtem naturalnym w temperaturze pokojowej. Polewą oblewamy wystudzone muffiny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3686,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
307,2 kcal
Tłuszcz
17,3 g
Węglowodany
34,5 g
Błonnik
0,5 g
Białko
4,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zupa z zielonych szparagów z kiełkami i twarogiem
W tej zupie wędzony twaróg doskonale podkreśla delikatny smak zielonych szparagów. Niech talerze wypełni wiosna dzięki przepisowi Kingi na szparagowy krem z białym serem i kiełkami!

Minitorcik migdałowy "Paris
Cukiernicza inspiracja prosto z Francji! Torcik na bazie migdałów, pistacji i czekolady to deser, który pokochasz!

Placek cebulowy
Proste, sycące i smaczne danie na cieście drożdżowym, które jest alternatywą dla klasycznej pizzy. Palce lizać!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Konfitura dyniowo-gruszkowa
Słodki pomysł na śniadanie – najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale nadaje się też do naleśników. Palce lizać!

Mielony serek twarogowy z tortillą
Roladki z tortilli, łososia i serka wzbogaconego o chrzan i kapary to prosta, ale niezwykła w smaku przekąska. Postaw na klasykę imprezowych stołów – przygotuj przekąskę na sylwestra.

Mega muffinki czekoladowe
Wielka babeczka dla wielkich łasuchów, którą upieczesz w kilka chwil. Prosty i pyszny deser o mocno czekoladowym smaku.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Amerykańskie BBQ
Frytki z batatów, z ziemniaków, sos z awokado i masłem orzechowym, marynata BBQ – to i jeszcze więcej składa się na prawdziwe amerykańskie grillowanie!

Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej
Wilgotny makowiec to jedno z tych ciast, które nieodłącznie kojarzą się ze świętami. Wykorzystanie gotowej masy makowej sprawia, że jego przygotowanie staje się szybkie i proste, a smak pozostaje bogaty i aromatyczny. Nasz przepis pomoże Ci stworzyć idealny, wilgotny makowiec — zrób go wraz z nami!

Roladka kokosowa bez pieczenia
Kinga prezentuje przepis swojej babci na świąteczną roladkę kokosową. Sprawdźcie smaki dzieciństwa Kingi!