Miseczki z tortilli w stylu meksykańskim • przepis • składniki • przygotowanie
Lubisz meksykański styl? Jeśli tak, to spodoba Ci się przepis Kingi na miseczki z tortilli! Przepyszne mięso wołowe razem ze śmietaną, guacamole, warzywami i przyprawami zachwyci podniebienie niejednego smakosza!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MISECZKI Z TORTILLI
Piekarnik z funkcją grzania góra-dół rozgrzewamy do 180°C. Z tortilli wykrawamy po trzy krążki i smarujemy je połową oliwy. Formę do pieczenia muffinek smarujemy pozostałą oliwą. Do otworów w formie wkładamy wykrojone placuszki, delikatnie dociskając je do dna. Pieczemy przez 10-15 minut, aż się zarumienią. Wyjmujemy z piekarnika i czekamy, aż ostygną.
PRZYGOTOWUJEMY MIĘSO
Mielone mięso podsmażamy na patelni z oliwą. Kiedy już się podsmaży, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz mieloną paprykę chili. Całość smażymy przez 1 minutę. Następnie dodajemy krojone pomidory, syrop z agawy i ocet balsamiczny. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy przez 25 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i dusimy jeszcze 5 minut.
PRZYGOTOWUJEMY GUACAMOLE
Awokado przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Miąższ wkładamy do miski i rozgniatamy go widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków na kremową masę. Dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, papryczkę, posiekaną kolendrę oraz sok z limonki, sól i pieprz. Dokładnie mieszamy.
PRZYGOTOWUJEMY DANIE
Do miseczek z tortilli nakładamy po łyżce mięsa. Mięso skrapiamy odrobiną kwaśnej śmietany oraz guacamole. Dokładamy drobno pokrojone pomidorki, starty ser oraz kolendrę.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2851,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
713 kcal
Tłuszcz
42,3 g
Węglowodany
56,9 g
Błonnik
9,6 g
Białko
28,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fajitas wołowe z warzywami
Prosta w przygotowaniu marynata, aromatyczny sos, warzywa i już możesz popróbować kuchni w stylu meksykańskim w Twoim domu.

Placki meksykańskie kukurydziane z bananami
Oryginalne, inspirowane Meksykiem placuszki na bazie bananów i purée z kukurydzy. Z sosem czekoladowym smakują wybornie!

Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placki ziemniaczane z kapustą oraz dipem z rzodkiewki i rzeżuchy
Placki ziemniaczane mogą mieć wiele wcieleń. Poznaj to nietypowe, a zarazem bardzo pyszne – z białą kapustą.

Makaron z boczniakami po azjatycku
Boczniaki po azjatycku to szybkie, sycące i rozgrzewające danie! Z pewnością zagoszczą na stałe w Waszym menu!

Wegańskie makiełki
Makiełki z makaronem fusilloni i masą makową gotowaną na napoju kokosowym, czyli idealny pomysł na wegański deser, który przygotujesz na Wigilię! Sprawdź, jak prosto przygotować to danie pełne bakalii, migdałów i orzechów.
🔥 O podobnym poziomie trudności

MINIROLADKI Z KREMEM LIMONKOWYM
Roladka biszkoptowa wypełniona kremem przygotowanym na bazie mascarpone z dodatkiem aromatycznej skórki limonki – łatwy deser, który szybko przygotujesz dla swoich sylwestrowych gości!

Kruchy mazurek z kremem pistacjowym i bakaliami
Co postawisz na wielkanocnym stole? Może wybierzesz świetny przepis na kruchy mazurek? Sprawdź i przygotuj go dla swoich domowników. W Twoim domu zagoszczą słodkości z pistacjową nutą i bakaliami, najlepiej – przygotuj na zapas!

Tortilla ziemniaczana z fuetem i sosami
Przepis na tortillę w stylu hiszpańskim z pysznymi sosami według receptury dwóch Hiszpanów. Musisz spróbować!