Migdałowe ciasto z jabłkami i konfiturą truskawkową • przepis • składniki • przygotowanie
Pachnące, złociste i pulchne ciasto, słodkie owoce oraz nietypowa kruszonka z płatków kukurydzianych i konfitury. Pycha!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MASŁO ROZPUSZCZAMY W
rondelku, studzimy.
JAJKA UBIJAMY NA
puszystą masę.
CAŁY CZAS MIKSUJĄC
dodajemy stopniowo cukier, cukier wanilinowy i wolnym strumieniem wlewamy rozpuszczone masło (pół łyżeczki roztopionego masła pozostawiamy w rondlu do posmarowania tortownicy).
WYŁĄCZAMY MIKSER.
DODAJEMY MĄKĘ PRZESIANĄ
przez sito, proszek do pieczenia i zmielone migdały.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
MASĘ PRZEKŁADAMY DO
tortownicy (średnica 26 cm) posmarowanej masłem, wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównujemy powierzchnię ciasta.
JABŁKA MYJEMY, OBIERAMY
i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 CM.
NA WIERZCHU CIASTA
układamy plasterki jabłek w kształt wachlarza i pieczemy 40 minut w temp.
180°C (BEZ
termoobiegu).
MASŁO, CUKIER TRZCINOWY
i śmietankę zagotowujemy.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA,
dodajemy płatki kukurydziane, mieszamy i studzimy.
NA WYPIECZONE CIASTO,
między jabłkami, za pomocą worka cukierniczego wyciskamy konfiturę truskawkową.
CAŁOŚĆ POSYPUJEMY KRUCHĄ
posypką z płatków. CIASTO PONOWNIE PIECZEMY: w temp.
180°C OKOŁO 20
minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5159 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
515,9 kcal
Tłuszcz
24,7 g
Węglowodany
67,2 g
Błonnik
9,0 g
Białko
9,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Krokiety z serem pavé
Przepyszne i chrupiące krokiety z serem pavé, które będą idealną przekąską na imprezę lub świetnym dodatkiem do sałatki.

Pomarańczowa gorąca czekolada
Gorąca czekolada z aromatem pomarańczy i cynamonu, czyli świetny napój na chłodny dzień i nie tylko.

Racuchy z karmelizowanymi gruszkami
Rumiane, pulchne placuszki z ciasta drożdżowego z dodatkiem słodkich gruszek. Idealne na śniadanie, doskonałe na deser!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Iberyjska sałatka z owocami morza
Daria Ładocha zabiera Cię w podróż na Półwysep Iberyjski! Przygotuj razem z nią sałatkę ziemniaczaną w stylu iberyjskim z kalmarami, małżami i krewetkami.

Tajskie szaszłyki z indyka
Idealne zarówno w sezonie grillowym, jak i poza nim! Szaszłyki z indyka z aromatyczną nutą tajskich przypraw! Spróbuj koniecznie!

Cukinia z pikantnym farszem wołowym
Połówki cukinii wypełnione smakowitym farszem z mielonej wołowiny, warzyw i przypraw. Doskonały pomysł na smaczny obiad!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka szopska
Sałatka szopska to potrawa pochodząca z kuchni bułgarskiej, wymyślona na potrzeby turystyki, która zachwyca swoim prostym, wyrazistym smakiem oraz kolorowym wyglądem. Świeży pomidor, podpieczona papryka, zielony ogórek, czerwona cebula i słony ser tworzą kompozycję, która świetnie sprawdzi się zarówno jako lekka przekąska, jak i letni obiad. Odkryj wraz z nami jak zrobić tę pyszną sałatkę!

Sernik na zimno w słoiku
W ciepłe dni sernik na zimno smakuje najlepiej. Przygotuj go w wersji, która ułatwia dzielenie się z innymi: w praktycznych słoiczkach! Truskawki, chrupki spód i warstwa sernikowa tworzą przepyszną kompozycję.

Pikle - z ogórków, marchewki i cebuli
Aromatyczne, wyraziste w smaku, idealnie chrupiące - pikle z ogórków i innych warzyw to prawdziwy skarb każdej spiżarni. W przepisie Kingi Paruzel na warzywne sałatki marynowane kluczem do sukcesu jest odpowiednie połączenie składników i proporcji. Ostra zalewa do pikli sprawia, że warzywa zachowują swoją chrupkość, jednocześnie nabierając wyrazistego, intensywnego smaku