Malowane serce czekoladowe • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowy, domowej roboty prezent lub czekolada z dodatkami na każdą okazję, czyli malowane serce czekoladowe. Przygotuj ten deser i zaskocz bliskich pysznym podarunkiem.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czekoladę deserową roztapiamy i schładzamy do ok. 31-32°C. Morele kroimy na mniejsze kawałki.
WYLEWAMY SERCE Z CZEKOLADY
Na płaskiej desce do krojenia rozkładamy pergamin i układamy na nim formę w kształcie serca. Do formy wlewamy roztopioną czekoladę i delikatnie ruszamy deską, aby czekolada równomiernie rozłożyła się na dnie.
DODAJEMY SUSZONE OWOCE I CIASTKA
W czekoladowym sercu układamy suszone owoce i ciasteczka tak, aby były częściowo zatopione w czekoladzie. Tak przygotowane czekoladowe serce schładzamy przez ok. 30 minut.
SZPRYCUJEMY NAPIS Z BIAŁEJ CZEKOLADY
Białą czekoladę również roztapiamy i studzimy do ok. 31-32°C. Następnie przelewamy czekoladę do kornetu i odcinamy niewielki fragment na końcu. Na gładkiej stronie czekoladowego serca za pomocą białej czekolady piszemy dowolną wiadomość, np.Dla babci i dziadka.
MALUJEMY NA CZEKOLADZIE
Wykorzystując jadalne barwniki, malujemy kwiatki, listki i inne dowolne kształty. Kiedy malunki wyschną, czekoladowe serce możemy przechowywać nawet do dwóch tygodni, w razie potrzeby – zapakowane, w temperaturze pokojowej.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2436,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
609,2 kcal
Tłuszcz
33,2 g
Węglowodany
70,3 g
Błonnik
1,1 g
Białko
6,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Polędwiczka wieprzowa z sosem czekoladowo-kawowym
Wykwintne danie czerpiące z tradycji kuchni polskiej. Jego smak zachwyca najbardziej wymagające podniebienia.

Drożdżówki z truskawkami
Drożdżówki z truskawkami to doskonały sposób na połączenie smaku owoców z puszystym ciastem. Domowe drożdżówki to prawdziwa uczta dla podniebienia! Te pyszne wypieki doskonale sprawdzają się w roli przekąski czy deseru. Poznaj nasz przepis na te słodkie wypieki, które z pewnością rozkochają w sobie wszystkich domowników!

Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem
Kasza jaglana może być również doskonałą podstawą sałatki. Z dodatkiem pieczonej papryki i marynowanych grzybów smakuje doskonale.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie gofry
Zobacz, jak przygotować gofry w dwóch wersjach smakowych i kolorystycznych! Jasne pachną cynamonem, a ciemne – kakao i wanilią!

Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora
Polędwiczka wieprzowa w sosie pomarańczowo-przyprawowym z ziemniakami duchesse i zapiekanką z brokułów i kalafiora

Szpecle ze szpinakiem z serem
Spróbuj specjału kuchni tyrolskiej, czyli szpecli. Te szpinakowe, podane z sosem serowym na pewno Ci zasmakują.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babeczki dyniowe
Jak wykorzystać dynię? Upiecz pyszne muffiny według pomysłu Pawła Małeckiego!

Grissini czosnkowe z szynką szwarcwaldzką
Chrupiące paluszki z mąki pszennej owinięte cienkimi plastrami szynki. Znakomita przekąska, idealna na przyjęcia!

Bezalkoholowy ajerkoniak
Pyszny jajeczny napój o kremowej konsystencji i wyjątkowo słodkim smaku, przyprawiony wanilią i gałką muszkatołową.