Łosoś w galarecie • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na elegancką i smaczną przystawkę? Łosoś w galarecie to klasyka, która doskonale sprawdzi się na świątecznym stole lub przyjęciu. Dzięki naszemu przepisowi przygotujesz go bez trudu!

Czas przygotowania
500 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Warzywa myjemy, obieramy i wrzucamy do garnka. Zalewamy wodą i ustawiamy na kuchence. Zagotowujemy.
DOPRAWIAMY BULION
Do garnka dodajemy ziele angielskie i liść laurowy oraz sól. Gotujemy na średnim ogniu przez 30 minut, a potem zmniejszamy ogień i gotujemy 1,5 godziny.
WYCIĄGAMY WARZYWA Z BULIONU
Łyżką cedzakową wyciągamy wszystkie warzywa oraz dodatki z garnka i przekładamy je do miski.
DODAJEMY ŁOSOSIA DO WYWARU
Łososia myjemy i kroimy na kawałki. Wrzucamy go do wywaru i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu.
DODAJEMY SOK Z CYTRYNY
Cytrynę myjemy i kroimy na pół i z jednej połowy wyciskamy z sok. Dodajemy go (bez pestek) do gotującego się wywaru z łososiem. Gotujemy jeszcze przez 5 minut.
WYCIĄGAMY ŁOSOSIA
Ostrożnie wyciągamy ugotowanego łososia na talerz.
PRZECEDZAMY WYWAR
Przecedzamy wywar przez sitko wyłożone gazą, aby oczyścić go z wszystkich nieczystości i uzyskać bardziej klarowny wywar.
DODAJEMY ŻELATYNĘ
Dodajemy żelatynę do odcedzonego wywaru i mieszamy, aż się całkiem rozpuści. Odstawiamy do delikatnego przestudzenia.
UKŁADAMY SKŁADNIKI NA PÓŁMISKU
Jeśli wybraliśmy łososia ze skórą, starannie ściągamy ją z ryby. Łososia układamy na półmisku. Dodajemy wybrane składniki do dekoracji: marchewkę w plastrach, cienkie plastry cytryny, umyte i osuszone listki pietruszki. Możemy dodać także groszek z puszki albo połówki jajek ozdobione wyłowionym z wywaru zielem angielskim.
ZALEWAMY CAŁOŚĆ GALARETĄ
Zalewamy salaterki przestudzoną delikatnie galaretą i wkładamy do lodówki na 6 godzin.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1467,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
489,2 kcal
Tłuszcz
23,5 g
Węglowodany
25,6 g
Błonnik
7,8 g
Białko
45,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kurczak po baskijsku z ryżem
Sposób na kurczaka po baskijsku, którego oprawę tworzy delikatny ryż, papryki, pomidory oraz aromatyczne przyprawy.

Cytrynowy sernik w słoiku
Sernikowy deser w słoiczku z dodatkiem kremu cytrynowego i pokruszonych herbatników. Przekąska, która sprawdzi się podczas pikniku lub imprezy.

Lizaki bezowe
Bardzo efektowne lizaki bezowe mogą być słodką przekąską lub dekoracją tortu. Idealne na kinderbale, urodziny oraz imprezy w gronie młodszych i starszych łasuchów. Spróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Ciasto Kinder Bueno
Ciasto Kinder Bueno bez pieczenia to prawdziwa gratka dla miłośników tych słodkości. Połączenie kremowego nadzienia, chrupiących wafelków i czekolady sprawia, że ciasto to już od pierwszego kęsa staje się ulubieńcem zarówno dzieci, jak i dorosłych. Sprawdźcie przepis na to bajecznie pyszne ciasto!

Bardzo puszysty sernik z wiaderka
Sernik to klasyczny deser, który urzeka swoją delikatnością i niezwykle kremową konsystencją. Nasz przepis na bardzo puszysty sernik to prawdziwa gratka dla miłośników wypieków, którzy cenią sobie lekkość i subtelny smak. Sprawdźcie jak zrobić ten sernik!

Schab w galarecie
Schab w galarecie to elegancka i smaczna przekąska, która idealnie sprawdza się na uroczystych przyjęciach i rodzinnych spotkaniach. Delikatne mięso, otoczone aromatyczną, klarowną galaretką, stanowi niezwykle efektowne danie. Spróbuj naszej wersji schabu w galarecie ze śliwką!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Slushy brzoskwiniowo-miętowe
Niezwykle orzeźwiające slushy brzoskwiniowo-miętowe to świetny pomysł na przekąskę w gorący dzień. W dodatku wg naszego przepisu i przy użyciu termorobota MC Smart ten wspaniały deser będzie gotowy zaledwie w 2 minuty!

Omlet sojowy z warzywami
Szukasz pomysłu na śniadanie? Przygotuj sojowy omlet z warzywami, dzięki któremu smacznie rozpoczniesz dzień. Szybki i prosty, czyli idealny!

Zupa kokosowo-imbirowa z esencją kolendrową
Czy przed żołądek można trafić do serca? Karol z pomocą swojego gościa i zupy krem z batatów i marchewki udowadnia, że tak!