Leczo • przepis • składniki • przygotowanie
Leczo według DG pełne jest papryki, cukinii i kilku rodzajów mięsa – poznaj przepis!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na patelnię. Warzywa myjemy. Cukinię kroimy w talarki, a paprykę w grubszą kostkę. Do podsmażonej cebuli dodajemy cukinię i dalej podsmażamy. Po chwili dodajemy paprykę. Całość podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu.
KROIMY MIĘSO
Wszystkie rodzaje mięsa kroimy w grubszą kostkę lub talarki. Na drugiej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy mięso. Do warzyw dodajemy drobno posiekany czosnek i podsmażone mięso.
DOPRAWIAMY LECZO
Po chwili dodajemy pomidory z puszki i koncentrat. Doprawiamy leczo mieloną papryką, chili, solą i pieprzem. Przykrywamy pokrywką i jeszcze chwilę dusimy. Podajemy z chlebem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3064,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
383,1 kcal
Tłuszcz
26,5 g
Węglowodany
23,9 g
Błonnik
14,1 g
Białko
14,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami
Ciasto bardzo efektowne i niezwykle smaczne? Wegańskie ciasto kawowe z gruszkami! Pasuje o każdej porze dnia i roku. Przygotowuje się je niezwykle szybko, koniecznie je wypróbuj!

Nadziewana papryka w sosie pomidorowym
Aromatyczna pieczona papryka wypełniona mięsnym farszem i polana gęstym sosem. Doskonała na obiad lub przyjęcie!

Pierś kaczki z purée pietruszkowym i sosem mandarynkowym
Kaczka z mandarynką? Takie nietypowe połączenie przygotował Karol! Wypróbuj przepis na pierś kaczki z sosem mandarynkowym i delikatnym purée. Tym daniem zaimponujesz swoim gościom.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Spaghetti z klopsikami
Makaron z mięsnymi pulpecikami i pomidorowym sosem inspirowany kuchnią włoską, podany ze świeżą sałatą i ogórkiem. Pyszny!

Pulpety z królika na parze w sosie pomidorowym
Delikatne pulpety z królika, oblane sosem pomidorowym z nutą bazylii – to przepis Darii na rodzinne popołudnie w kuchni!

Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym
Delikatne, soczyste mięso w słodko-pikantnej marynacie wzbogacone smakiem miodowej, kiszonej kapusty.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kluski kładzione
Kluski kładzione – idealne do zupy, z dowolnym sosem, parmezanem lub ze skwarkami. A w jakiej wersji Ty lubisz je najbardziej? Przygotuj je samodzielnie! To naprawdę proste!

Hummus z bobu
Zielony, aksamitny i aromatyczny? To musi być hummus wg przepisu Kingi! Przygotuj go na śniadanie lub podaj na imprezie w formie smacznej przekąski!

Zupa krem z rukoli i kalafiora
Delikatny smak kremowej zupy z kalafiora warto wzmocnić dodatkiem w postaci pikantnych liści rukoli.