Kuleczki z gorgonzoli i rozmarynu • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna serowa przekąska z dodatkiem wina, doprawiona płatkami migdałów i rozmarynem oczaruje gości na każdym przyjęciu!

Czas przygotowania
20 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE GORGONZOLĘ I
kremowy twarożek przekładamy do blendera.
OBIERAMY Z LISTKÓW
gałązkę rozmarynu, listki dodajemy do serów wraz z białym winem i całość miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
PRZYPRAWIAMY DO SMAKU
solą i pieprzem.
MASĘ ZAWIJAMY W
folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez mniej więcej 1 godzinę.
W MIĘDZYCZASIE PŁATKI
migdałów prażymy na suchej patelni.
GDY ZACZNĄ NABIERAĆ
złotego koloru, zdejmujemy je z patelni i bardzo drobno siekamy.
ZE SCHŁODZONEJ MASY
formujemy niewielkie kuleczki (możemy robić to za pomocą łyżki do melona), a następnie obtaczamy je w płatkach migdałów.
CAŁOŚĆ PONOWNIE
chłodzimy.
PRZED PODANIEM DEKORUJEMY
kulki z sera odrobiną rozmarynu i układamy na półmisku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
850,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
212,7 kcal
Tłuszcz
14,4 g
Węglowodany
12,7 g
Błonnik
8,3 g
Białko
8,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Jajka faszerowane pieczarkami
Jajka faszerowane pieczarkami nie tylko doskonale smakują, ale świetnie prezentują się na wielkanocnym stole. Skorzystaj z przepisu Karola i przygotuj ich tyle, by wystarczyło dla każdego!

Kurek w ziołach
Doskonały pomysł na rybne danie – tuszki z kurka przyprawione ziołami i podane z bagietką oraz sałatą skuszą każdego!

Wegański bigos z boczniakami
Bigos bez mięsa? To dopiero rewolucja! Ale warta zaproszenia na świąteczny stół! Spróbujcie i przekonajcie się, że wszystkim będzie smakować!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placuszki warzywne
Marchew, cukinia i brokuły to podstawa warzywnych placków według DG! Podane z jogurtem i parmezanem smakują wybornie!

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym
Delikatne mięsne steki skąpane w aromatycznym sosie z dodatkiem whisky i wina. Idealne na wykwintny obiad.

Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
Delikatne polędwiczki z grilla, przesiąknięte aromatyczną marynatą będącą idealną kompozycją limonki i miodu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Crumble warzywny z fetą i grana padano
Crumble w wytrawnej odsłonie? Świetny pomysł! Warzywa pod serową kruszonką smakują obłędnie i łatwo je podzielić między gości. Wypróbuj koniecznie ten sylwestrowy przepis.

Sałatka z pomidorami i truskawkami
Szukasz pomysłu na letnią sałatkę? Spróbuj doskonałego połączenia pomidorów i truskawek z miodowym sosem!

Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.