Krewetki tygrysie w maślanym sosie z botwinki i czosnku • przepis • składniki • przygotowanie
Krewetki w połączeniu z groszkiem cukrowym i sosem z botwinką smakują wyśmienicie – wypróbuj!

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ RĘCZNIK PAPIEROWY
PRZYGOTUJ WCZEŚNIEJ Włóż masło na chwilę do zamrażalnika, aby było mocno zmrożone.
KREWETKI KREWETKI MYJEMY,
osuszamy ręcznikiem papierowym, obieramy z pancerzy, zostawiając jeden segment tuż przy ogonie.
KREWETKI NACINAMY I
oczyszczamy.
NASTĘPNIE MARYNUJEMY JE
w oliwie z oliwek i pokrojonym w plastry czosnku.
ODSTAWIAMY NA 15
minut.
KREWETKI OBSMAŻAMY NA
patelni na czerwony kolor, bardzo krótko (powinny być jeszcze surowe w środku), i zdejmujemy z patelni.
MAŚLANY SOS Z
BOTWINKI I CZOSNKU Na tej samej patelni, na której obsmażaliśmy krewetki, szklimy pokrojony w plastry czosnek.
DODAJEMY WINO I
gotujemy tak długo, aż wino odparuje do ½ objętości, następnie dodajemy zmrożone masło, które delikatnie łączymy z sosem.
UMYTĄ BOTWINKĘ KROIMY
w poprzek, liście oddzielamy od łodyg.
DO SOSU DODAJEMY
pokrojone łodygi botwinki, groszek cukrowy i blanszujemy w sosie około 1 minuty, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
NA SAM KONIEC
dodajemy pokrojone liście botwinki i posiekany szczypior dymki.
GDY SOS ZGĘSTNIEJE
zbyt mocno, możemy dolać trochę wody.
DO GOTOWEGO SOSU
przekładamy krewetki, podgrzewamy.
WYKŁADAMY NA
talerze.
PROPOZYCJA PODANIA KREWETKI
możemy podać z soczewicą ugotowaną z pancerzykami od krewetek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2315,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
578,9 kcal
Tłuszcz
28,1 g
Węglowodany
11,5 g
Błonnik
59,6 g
Białko
59,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zmiksowana konfitura z truskawek bez gotowania
Słodki dodatek do deserów, kanapek lub naleśników w wersji ekspresowej – wystarczy zmiksować i przechowywać w lodówce.

Rosół z makaronem
Doskonały na obiad, rozgrzewa w zimne wieczory i smakuje każdemu! Poznaj przepis na rosół z kurczaka z warzywami.

Chrupiące bułki faszerowane kiszoną kapustą
Pyszne, chrupiące kajzerki na ciepło, wypełnione smakowitą niespodzianką – farszem z kiszonej kapusty i cebuli!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Mozzarella sticks - mozarella panierowana
Z zewnątrz: chrupiąca panierka, w środku: rozpływający się w ustach ser. Tak przygotowana mozzarella, podana z sosem z suszonych pomidorów, będzie idealną sylwestrową przekąską!

Hummus bowl
Miseczka mocy wypełniona świeżymi warzywami, kaszą i delikatnym domowym hummusem to świetny pomysł na śniadanie, lunch lub kolację. Wykorzystaj przepis Karola, by odtworzyć tę pyszną kompozycję!

Sałatka śledziowa à la śląskie hekele
Sałatka śledziowa, inspirowana śląskim, klasycznym daniem, to świetny pomysł na przekąskę! Sprawdź, jak przygotować to proste i pyszne danie, które może być świetnym śniadaniem, kolacją lub przekąską na imprezie.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jajka faszerowane pastą z kawioru
Pyszna przekąska na przyjęcie – jajka faszerowane wyśmienitą pastą z kawioru, podane z gałązką koperku i pieczywem.

Bowl z wołowiną w stylu japońskim
Jeśli kochasz kuchnię inspirowaną Azją, ten bowl z wołowiną najpewniej idealnie trafi w Twój gust! Sprawdź, jak prosto można przygotować aromatyczne danie w stylu japońskim.

Krewetki z ananasem podawane na zimno
Szybki i prosty sposób na krewetki z ananasem podawane na zimno! Zobacz, jak wyczarować pyszne danie w 10 minut!