Kokosowe gofry z sosem mango • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszne, słodkie i chrupiące - takie są kokosowe gofry z sosem mango!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KOKOSOWE GOFRY
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół i tępą stroną noża wyskrobujemy nasionka. Mleczko kokosowe podgrzewamy na małym ogniu z masłem i nasionkami z wanilii do całkowitego upłynnienia masy (jeśli masa zbyt mocno jest podgrzana, należy ją ostudzić). Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, chwilę ubijamy. Wlewamy przestudzone mleczko, łączymy delikatnie wszystkie składniki. Mąkę mieszamy z wiórkami kokosowymi oraz proszkiem do pieczenia i przesypujemy całość do masy jajecznej. Dokładnie mieszamy, na koniec dodajemy malibu.
PIECZEMY GOFRY
Wypiekamy gofry na złoty kolor w mocno rozgrzanej gofrownicy.
MIKSUJEMY MANGO
Mango myjemy, obieramy ze skórki i oddzielamy miąższ od pestki. Miksujemy miąższ z cukrem i rumem na gładki mus.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3607,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
601,2 kcal
Tłuszcz
33,5 g
Węglowodany
72,7 g
Błonnik
10,5 g
Białko
10,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marchewka w pomarańczowej glazurze
Zwykła marchewka nabierze charakteru, jeśli poddusisz ją w soku z pomarańczy z dodatkiem masła.

Sałatka z grillowaną kukurydzą i cukinią
Do czego wykorzystać grillowaną kukurydzę i cukinię? Sprawdź przepis Kingi na pyszną sałatkę i zasmakuj w grillowanych warzywach z wędzonym twarogiem.

Młode ziemniaki z twarogiem i makrelą
Ziemniaki z twarogiem, a do tego makrela? Karol lubi zaskakiwać, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis! Danie grillowe inne niż wszystkie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Filety rybne z pikantną salsą pomidorową
Obiad w niespełna 30 minut? Przygotuj soczystą rybę z pikantną salsą z awokado i dymką!

Wegańska sałatka wielowarzywna
Klasyczna sałatka jarzynowa w wersji wegańskiej – wypróbuj przepis Kingi!

Warzywa stir-fry po tajsku
Stir-fry to nic innego jak metoda szybkiego smażenia warzyw. Są przez to chrupkie i zachowują więcej smaku. Spróbuj połączenia z ryżem i mleczkiem kokosowym!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z arbuzem i fetą
Tym razem Paweł przygotował prosty przepis bez pieczenia! Słodko-słona sałatka z arbuzem i serem feta to idealna propozycja na cieplejsze dni.

Grillowane szaszłyki z kurczaka
Przekonaj się, jak soczyste mogą być szaszłyki z kurczaka. To zasługa cytryn i marynaty z białym winem.

Vol-au-vent z serkiem i łososiem
Poznajcie przepis na przepyszną przekąskę na bazie ciasta francuskiego wzbogaconą delikatnym serkiem śmietankowym i aromatem wędzonego łososia. Zobaczcie sami, jakie to proste.