Kawowa panna cotta z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Wypróbuj przepis na panna cottę z kawą i syropem z wiśniami! To doskonały deser na każdą okazję.

Czas przygotowania
250 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
Przygotuj moździerz foremki o pojemności 150 ml filtr do herbaty
PRZYGOTOWUJEMY PANNA COTTĘ 10
G KAWY ROZCIERAMY NA GRUBO W MOŹDZIERZU.
ZAGOTOWUJEMY W RONDELKU Z DODATKIEM ŚMIETANY I 50 G CUKRU.
NASTĘPNIE GOTUJEMY NA MAŁYM OGNIU OK. 10 MINUT, OD CZASU DO CZASU MIESZAJĄC.
ZDEJMUJEMY Z OGNIA.
ŻELATYNĘ MOCZYMY W ZIMNEJ WODZIE PRZEZ 5 MINUT.
NASTĘPNIE OSĄCZAMY I ROZPUSZCZAMY W CIEPŁEJ ŚMIETANIE.
MASĘ PRZELEWAMY PRZEZ SITKO DO 4 FOREMEK (PO OK. 150 ML).
WSTAWIAMY NA 4 GODZINY LUB NA NOC DO LODÓWKI, ABY MASA STĘŻAŁA.
PRZYGOTOWUJEMY SOS WIŚNIOWY WIŚNIE
osączamy na sitku, zbierając przy tym sok.
Pozostałe ziarna kawy przekładamy do jednorazowego filtra do herbaty, szczelnie zamykamy i zagotowujemy z sokiem i pozostałym cukrem.
Gotujemy przez 2 minuty.
Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy odrobiną wody, następnie zagęszczamy nią sok z wiśni.
Dodajemy wiśnie i pozostawiamy do wystudzenia.
Przed podaniem usuwamy filtr do herbaty.
Panna cottę wysuwamy z foremek na talerze i podajemy z syropem wiśniowym.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2005,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
501,3 kcal
Tłuszcz
38,9 g
Węglowodany
36,6 g
Błonnik
4,8 g
Białko
4,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Calzone z ricottą
Calzone ma kształt dużego pieroga, jednak przygotowuje się je z ciasta drożdżowego! Spróbuj go z nadzieniem ze szpinaku i serów.

Spaghetti cake
Ugotowałeś za dużo makaronu? Zobacz, jak wykorzystać go ponownie i przygotować zapiekankę makaronową z oliwkami!

Papiloty z dorsza
Przygotuj dorsza w papilotach - z koprem włoskim, marchewką, kalafiorem. Pyszny sposób na rybę Darka Kuźniaka!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort lodowy
Idealny na letnią imprezę urodzinową! Wypróbuj przepis Pawła na wspaniały tort lodowy z warstwami w dwóch smakach. To idealne ciasto dla fanów biszkoptu, czekolady, truskawek i… słodkości na chłodno!

Konfitowana kaczka
Marynowanie, konfitowanie i pieczenie to czeski sposób na przyrządzenie doskonałej kaczki. Palce lizać!

Kaczka konfit z konfiturą cebulową i purée z selera
Tradycyjna francuska kaczka konfitowana okiem rodzimego kucharza - Karola Okrasy. Warto wypróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Racuchy z kaszy gryczanej z gulaszem
Kasza gryczana jest dobra nie tylko na sypko. Przygotujesz z niej także pyszne racuchy. Z mięsnym sosem są przepyszne!

Gazpacho z pomidorów malinowych
Sycące, zimne i aromatyczne – właśnie takie gazpacho przygotujecie według przepisu Karola. Jedyne, czego nie ostudzi, to apetyt na więcej!

Strudel jabłkowo-marchewkowy
Apetyczne ciasto ze słodkim nadzieniem polane sosem z limonki. Taki deser to sama przyjemność!