Indyjski kurczak chili • przepis • składniki • przygotowanie
Aromaty trawy cytrynowej, kolendry i imbiru. Spróbuj tego idealnego kurczaka!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MARYNATĘ
Papryczki chili oczyszczamy i pozbawiamy pestek. Cebulę, imbir i czosnek obieramy i kroimy w dużą kostkę. Trawę cytrynową oczyszczamy, miękką część wewnętrzną wyjmujemy, trawę grubo siekamy. Przygotowane składniki drobno siekamy lub rozcieramy w blenderze lub moździerzu. Mieszamy z 0,5 łyżeczki soli, kolendrą i cukrem.
KURCZAKA MARYNUJEMY
Udka kurczaka i filety z kurczaka myjemy, osuszamy i nacieramy mieszaniną chili. Marynujemy pod przykryciem przez 1 godzinę w lodówce.
DUSIMY KURCZAKA
Papryki oczyszczamy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę. Pomidory koktajlowe myjemy i kroimy na pół.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4150,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
691,8 kcal
Tłuszcz
22,6 g
Węglowodany
43,9 g
Błonnik
52,2 g
Białko
52,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pad thai z makaronem konjac
Pad thai z mniejszą zawartością węglowodanów? Bardzo proszę! Skuś się na przygotowanie tego pysznego dania z makaronem konjac, które jest świetnym pomysłem na obiad nie tylko dla osób na diecie keto.

Pad thai z tofu i imbirem
Pad thai to prawdziwa klasyka! Przygotuj je w wersji z marynowanym tofu i warzywami.

Wegański pad thai z tofu
Makaron ryżowy, tofu, warzywa, orzeszki ziemne i niesamowity, prosty sos. To propozycja łatwego i pysznego posiłku.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa serowo-cebulowa
Zioła, białe wino i serek topiony to sposób Karola na doskonałą zupę cebulową!

Podwędzane szaszłyki z kurczaka w sosie pomarańczowo-sojowym, z sałatką z marchewki
Pyszne połączenie delikatnego drobiu, boczku i orientalnych przypraw. Niezwykle aromatyczna, zaskakująca smakiem potrawa.

Zapiekanka makaronowa z brokułami
Szybka zapiekanka makaronowa z brokułami, łososiem i serowym sosem zasmakuje każdemu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kanapka z pstrągiem z rzodkiewką i rzeżuchą
Kanapka z pstrągiem sprawdzi się zarówno jako lunch do pracy, jak i piknikowa przekąska!

Nalewka z rokitnika z pigwą
Rokitnik i pigwa doskonale nadają się do przygotowania jesiennej nalewki. Wykorzystaj przepis Pawła, by zamknąć w butelce moc tych wyjątkowych i pysznych owoców!

Wegańska zupa z ciecierzycy
Prosta zupa z ciecierzycy z nutą wina i rozmarynu to doskonały pomysł na pyszny i aromatyczny wegański obiad.