Gulasz z kiszoną kapustą i papryką • przepis • składniki • przygotowanie
Dania jednogarnkowe są łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wypróbuj przepis na gulasz z mięsem mielonym i kolorową papryką!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Paprykę oczyszczamy, pozbawiamy nasion i kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy w garnku na 2 łyżkach oleju przez 5 minut. Mięso mielone podsmażamy na patelni na pozostałym gorącym oleju aż do zarumienienia, doprawiamy 1 łyżeczką papryki w proszku oraz soli i odstawiamy.
ZAGOTOWUJEMY GULASZ
Kapustę kiszoną odcedzamy na sitku. Do warzyw dodajemy pastę ajvar i krótko razem podsmażamy. Wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. Do zupy dodajemy mięso mielone i kapustę kiszoną, doprawiamy solą, kminkiem, pozostałą papryką w proszku i cukrem. Dusimy pod przykryciem przez kolejne 20 minut.
DOPRAWIAMY GULASZ
Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Gulasz doprawiamy do smaku i podajemy z łyżką śmietany i odrobiną pietruszki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2175,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
362,6 kcal
Tłuszcz
22,7 g
Węglowodany
24,1 g
Błonnik
18,9 g
Białko
18,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz węgierski
Wołowina, warzywa i odrobina cierpliwości – to sprawdzony przepis na doskonały gulasz!

Wegański placek po węgiersku
Jak Węgry, to gulasz – rozgrzewający, warzywny, wegański! W połączeniu z chrupiącym plackiem ziemniaczanym smakuje naprawdę świetnie!

Gulasz wołowy
Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Warzywa w tempurze
Planujesz imprezę w azjatyckim stylu? Jako przekąskę podaj gościom świeże i chrupiące warzywa w tempurze – z sosami z przepisu Darii smakują doskonale!

Stateczki z cukinii z nadzieniem z kurczaka i ryżu
To danie na pewno zachwyci dzieci! Nie tylko efektownie wygląda, ale także pysznie smakuje!

Schab w sosie paprykowym
Wyborne plastry mięsa podane z gęstym warzywnym sosem śmietanowym na bazie papryki to idealny pomysł na rodzinny obiad.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Duszone warzywa z fasolką i ziemniakami z dodatkiem fety
Greckie danie na bazie warzyw, któremu charakteru dodaje słony ser feta. Lekkie, sycące i naprawdę łatwe w przygotowaniu!

Krem z botwinki
Pyszna i sycąca alternatywa dla klasycznej zupy. Możecie ją przyrządzić już teraz, dzięki pełnemu świeżych warzyw przepisowi Kingi!

Łosoś zapiekany z musem z porów i sera
Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.